Arne Nyberg 90 år: “Hälsa till mina schackvänner”

Publicerad 17 oktober, 2019 av Ingemar Falk

Här är TfS-faksimiler från tidiga upplagor av Hallsbergsturneringen med spelare som Pia Cramling och Stellan Brynell. Uppe till höger är Arne Nyberg från 2005 då han meddelade att han efter 40 år med turneringen skulle bli pensionär. I dag fyller Arne Nyberg 90 år. Foto: TfS-arkivet

Arne Nyberg fyller 90 år denna torsdag. För schackspelare runt om i både Sverige och världen är han känd som den trevlige och mycket kompetente arrangören av Hallsbergsturneringen.

Det var en juniorturnering där Sveriges talanger i 40 år fick chansen att möta hårt internationellt motstånd.

Arne Nyberg var den drivande kraften för att hålla igång turneringen. Pengarna ordnade han fram med hjälp av sponsorer, och de sista åren kom en stor summa från Bingolottoförsäljningen.

Efter turneringen 2004/2005 tackade Arne Nyberg för sig.

– Jag var 75 år då, och kände att jag gjort mitt – och blev pensionär, berättar Arne Nyberg på telefon när schack.se ringer.

I bakgrunden hörs sorlet från alla födelsedagsgäster.

Håller du på med schack fortfarande?
– Nä, det är nedlagt nu.
– Jag fick en stroke för sex år sedan och har lite problem på höger sida. Men med humöret och munvädret är det inga problem alls!

Följer du schacknyheter och sånt?
– Nja, det är lite svårt. Jag har ingen dator. Men min vän Leif Isaksson brukar komma över och berätta om vad som händer i schackvärlden. Bland annat om den duktige guttens förehavanden.

Det är förstås Magnus Carlsen som Arne Nyberg anspelar på.

Slutligen ska du få chansen att hälsa till människor. Vad vill du säga då?
– Ja, men vad trevligt. Då vill jag passa på att säga att jag har det bra efter förhållandena. Jag vill hälsa till alla gamla spelare som varit med i Hallsbergsturneringen genom åren, och tacka alla otaliga vänner jag fått genom schacket.