Så lyckades Linköpings ASS lyfta klubbkvällarna

Publicerad 23 september, 2019 av Ingemar Falk

Peter Halvarsson, ordförande i Linköpings ASS, har sett intresset för klubbkvällarna öka rejält på senare år. En av många förklaringar till lyftet är att klubben började satsa på att livesända klubbturneringarna. Och vips satte sig medlemmar på “ljugarbänken” framför storbildsskärmen i lokalen och stannade hela kvällen. Foto: Lars OA Hedlund

Peter Halvarsson, ordförande i schackklubben Linköpings ASS, berättade nyligen på Facebook hur deltagandet på klubbkvällarna fått ett rejält lyft på senare tid. Schack.se frågade Peter Halvarsson om framgångsreceptet för Linköpings ASS:

Av många saker ni gjort för att höja intresset för klubbkvällarna lyfter du också upp detaljen med att klubben började satsa på livebräden och livesändningar under klubbkvällar. Var det ett beslut som togs snabbt eller växte det fram när ni såg vikande deltagarsiffror i era klubbmästerskap?
Peter Halvarsson svarar:

– Vi har kontinuerligt arbetat med klubblokalen och livesändning ända sedan SM 2001 i Linköping. Det blev en slags kick-off för klubben efter en dipp framför med klubbverksamheten. De sista åren har vi känt att vi för att konkurrera med annat som drar måste höja nivån för vad vi erbjuder medlemmarna. Bra lokaler, spelförhållanden och en grund för att medlemmarna stannar kvar en stund efter avslutat parti gör att det drar mer att komma ner till klubben.
– Att vi kör livesändningen på en vägg i klubblokalen har gjort att vi får en “ljugarbänk” i klubblokalen. Många stannar till sista partiet är färdigt. Det är kul!

Gå från gamla livesändningsvyn som kräver flash till DGT:s nya visningsvy. Det är en enkel operation, säger Peter Halvarsson.

Om en klubb inspireras av att också starta livesändningar på klubbkvällar. Vilka tips kan du ge?
– Livesändningar är lite pilligt, speciellt på turneringar när man är i nya lokaler. Men i en klubblokal där man känner till allt är det enklare.
– Vi valde efter något år att inte plocka undan de dyra livesändningsbrädena, utan tvärtom ha de framme alltid. Vi sänder KM, Allsvenskan, snabbschacksturneringar. Allt. Det gör också att vi nu har närmare 10-talet medlemmar som utan problem kan livesända. Om man ska sända en turnering är A och O att förbereda sig. Ha alltid en mobil uppkoppling som backup!

Nu går vi in på djupet med livesändningar. De klubbar och distrikt som sänder live använder ett gammalt flashprogram som är svåra att följa på moderna mobiler och datorer. Hur ska de kunna gå runt kring detta?
– Enkelt. Det nya DGT livechess har en webbvariant som är mycket mobilvänlig. Man kan swipa vänster och höger för att gå drag framåt och bakåt. Så här kan det se ut.
– Sen har jag själv knåpat ihop en översiktssida, men det är lite överkurs. Så här ser den sidan ut.

LÄSTIPS: DGT har släppt billigare livesändningsbräden med viktade plastpjäser och tunnare bräde för att hålla kostnaden nere för klubbar.

Hur optimistisk är du avseende svenskt schacks framtid, och jag tänker då på klubbverksamheten.
– Klubbverksamheten är, och har under lång tid varit en utmaning. I stort sett allt föreningsliv kämpar om uppmärksamheten, samtidigt som jag tror att många i dag håller på med många fler intressen än tidigare.
– Men man kan prata en massa eller så försöker man göra nåt. Vi satsar på att det ska vara roligt, alla ska vara välkomna och det ska vara väl arrangerat. Det måste inte alltid vara genomproffsigt, men det ska vara tydligt. Hålla sig till tider, ge service.
– En grupp vi satsat extra på är nya spelare. Vi har de senaste åren haft två rena nybörjargrupper med stor framgång. Och med stor framgång medar vi att några av dessa nybörjare numera spelar i våra klubbmästerskap. Det är jättekul. Det gör även att det är lättare att locka fler nya till klubben.
– Det jobbigaste är ju om man bara har bra spelare i klubben och det kommer en nybörjare. Det är inte lätt att erbjuda något då. Jag har många år sagt att klubbens viktigaste spelare är inte de bästa, det är de som en nybörjare även kan känna att de har en chans mot.