Pia gav upp för tidigt

Publicerad 22 september, 2019 av Martin Lokander

Ju Wenjun kommer drömma mardrömmar om sitt 57.Kg4?? som kan ha kostat henne turneringssegern. Foto: Fide.com

Alexandra Kosteniuk var väl förberedd inför mötet mot Pia Cramling. Hon fick in en variant i Katalanskt där svart tar en bonde men vit får positionell kompensation. Pia fick aldrig ut något, och det var snarare Kosteniuk som tog över initiativet med starkt pjässpel på kungsflygeln. Ryskan släppte dock på det klara övertaget, men det var inte något Pia märkte för i 34e draget gav hon upp i en lika ställning! Springaren på a6 såg nämligen ut att vara fångad mitt på brädet, men med ett litet taktiskt knep kunde springaren räddas och ställningen hade varit jämn. Pia är nog glad att turneringen är över imorgon.

Ledaren Humpy Koneru spelade ett lugnt parti mot Kateryna Lagno och kort efter att spelarna var ute ur förberedelserna enades de om remi. Med det resultatet hade Ju Wenjun chansen att komma ikapp Koneru i toppen då hon spelade vit mot hennes kommande utmanare, Aleksandra Goryachkina. Wenjun fick upp samma behagliga struktur som Pia använde för att besegra Marie Sebag tidigare, och konverterade fördelen till ett slutspel med en extra bonde. Med exemplarisk teknik tog hon sig till ett vunnet tornslutspel med h-bonde där motståndarens kung var alldeles för långt borta.

Det var dock inte Wenjuns dag, då hon precis i slutet begick ett relativt enkelt misstag som kostade henne segern. En bitter avslutning för Wenjun, som gärna hade haft den extra halvpoängen inför morgondagens final med Humpy Koneru.

Utöver de resultaten vann Valentina Gunina med god teknik mot Harika Dronavalli, samtidigt som Kashlinskaya utnyttjade Stefanovas giriga spelöppningsbehandling optimalt och vann ett brutalt parti.

I sista ronden ser vi framemot en spännande final där ledaren Humpy Koneru spelar vit mot Ju Wenjun som måste vinna för att vinna turneirngen. Elfte och sista ronden spelas klockan 14 under söndagen, och då spelar Cramling svart mot Aleksandra Goryachkina. Partierna går att följa här