Fortsatt tufft för Pia Cramling

Publicerad 15 september, 2019 av Martin Lokander

Världsmästarinnan Ju Wenjun är alltjämt i delad ledning. Foto: Fide.com

[LIVE] 14.00: FIDE Grand Prix damer, rond 6

Tyvärr räcker det med att man är ouppmärksam i ett enda drag för att förstöra ett i övrigt välspelat parti. Det fick Pia erfara under söndagen när hon spelade svart mot Kateryna Lagno.

Pia, som har mycket erfarenhet i Sicilianskt, valde denna gång Klassiskt Sicilianskt och Lagno fick inte ut någonting överhuvudtaget ur öppningen. Lagno valde snarare att framtvinga avbyten med e4-e5 tidigt, men Pia hade aldrig några problem. Först byttes damen av, och sedan tornen. Kvar var varsin springare där spelarna hade varsin majoritet på damflygeln respektive kungsflygeln och det såg ut att vara en tidsfråga innan de tog remi. Tyvärr kom en allvarlig bortsättning från pia när hon 4 drag innan tidskontrollen tillät vit att spela c4-c5 vilket forcerat gav vit två förbundna fribönder på a- och b-linjen och det gick förmodligen inte att rädda partiet efter det. En tung förlust för Pia, som fått utdelning på sina ställningar.

Det skulle visa sig vara det enda avgörande partiet under söndagen. Var de övriga partierna ointressanta? Verkligen inte. Speciellt partiet Gunina-Stefanova var en hisnande historia. Stefanova spelade tidigt …g5-g4-g3 och spelade ut ledaren efter noter. Vid ett tillfälle hade Stefanova tre merbönder men levde på inkrementet. Än en gång slank Gunina undan med en remi från en helt förlorad ställning, och återigen var hon förmodligen förlorad även i slutställningen.

Sjätte ronden spelas klockan 14 under måndagen, och då spelar Cramling vit mot Humpy Koneru. Partierna går att följa här