Blunder från Pia kostade hela poängen

Publicerad 20 september, 2019 av Martin Lokander

Humpy Koneru tar ledningen i Skolkovo. Foto: Fide.com

Kashlinskaya spelade ambitiöst i mittspelet mot Pia, men det tycktes som att hon kan ha spelat lite väl ambitiöst med sitt avancemang på damflygeln. Pia kontrade väl och fick ett klart övertag när hon bröt i centrum med …d5. Allt såg mycket lovande ut tills att Pia satte bort springaren på c3 i det 40e draget. Kashlinskaya tog pjäsen och garderade allt, varpå Pia fann för gott att ge upp.

I toppen har vi däremot en ny ledare. Kateryna Lagno kom mycket väl förberedd i till kampen mot ledaren Ju Wenjun, och fick ett behagligt övertag i ryskt. I tidsnöden kom ett par avgörande fel från världsmästarinnan varpå Lagno inkasserade hela poängen. Ett parti som Lagno definitivt kan vara nöjd med.

Samtidigt passade Humpy Koneru på att besegra Valentina Gunina. I ett mycket komplicerat parti råkade Gunina få sin springare instängd på f3. För att rädda springaren behövde behövde Gunina fördärva hela ställningen, och Humpy inkasserade utan problem hela poängen.

Med det resultatet tog Koneru över ledningen med 7 poäng, en halvpoäng före Ju Wenjun. Notera att de möts i sista ronden, så allt är upplagt för en spännande final. Tionde ronden spelas klockan 14 under lördagen, och då spelar Cramling vit mot Alexandra Kosteniuk. Partierna går att följa här