Intervju med Håkan Jalling inför nya GP-säsongen

Publicerad 1 augusti, 2019 av Ingemar Falk

SSF:s tävlingschef Håkan Jalling intervjuas inför säsongens Svenskt Grand Prix. Till höger en bild från Hasselbacken Chess Open – en av sju deltävlingar i GP-serien. Foto: Lars OA Hedlund

Minnet av Västerås Open, förväntningarna på Göteborgs GP-turnering Kvibergspelen som får nytt datum, säsongens nyheter och varför det blir lagom med sju deltävlingar i Svenskt Grand Prix.

Det är några ämnen som avhandlas i en intervju med Sveriges Schackförbunds tävlingschef Håkan Jalling inför säsongens Svenskt Grand Prix som drar igång på fredag i samband med starten av CellaVision Chess Cup.

Hur känns saknaden efter Västerås Open. Personligen och för GP-serien?
Håkan Jalling svarar:

– Det är klart att en så välkänd och uppskattad tävling känns när den försvinner. Men jag tycker att vi hellre ska minnas alla fina Västerås Open med glädje och alla de ideella timmar som teamet i Västerås gjort för Schacksverige genom åren.

– Samtidigt innebär det också att Kvibergspelen i Göteborg får ett mycket bättre datum. Jag tror personligen mycket på den tävlingen eftersom Göteborg har många schackklubbar och de lokala spelarna behöver en stark turnering för att aktivera sig och inte enbart spela seriespel. Dessutom har Göteborg ett stort upptagningsområde med närhet till både Norge och Danmark.

I år blir det sju deltävlingar, och inte åtta. Är det temporärt tror du, kommer SSF hitta en bra åttonde arrangör till nästa säsong?
– Jag tror att sju tävlingar blir lagom och vi kommer inte aktivt söka efter en åttonde arrangör. Vi har andra planer också för den svenska tävlingsverksamheten och då kommer vi att behöva ett par bra helger i almanackan. Dels vill vi genomföra SM i snabbschack kontinuerligt. Senast hade vi snabbschack på Hasselbacken och det var uppskattat av både bredd och elit. Intresset för snabbschack ökar kraftigt och det är dessutom mer medialt intressant när det går snabbare. Dels vill vi genomföra en Damallsvenska på samma sätt som Juniorallsvenskan, det vill säga med spel fredag till söndag. Det kan vara rena klubblag, distriktslag eller sammansatta lag inledningsvis.

Till följd av sju deltävlingar blir det nu de fyra bästa resultaten som räknas. Hur tror du att toppstriden kan påverkas av detta?
– Bara till det bättre tror jag. Fler känner att de kan spela fyra tävlingar samt ytterligare någon för att få till särskiljningspoäng. Och de befintliga arrangörerna gav oss tumme upp när vi valde att gå på sju deltävlingar. Detta gäller även konkurrensen i respektive ratinggrupp.

Vad ser du att GP-serien betytt för svenskt tävlingsschack?
– På distriktskonferensen som förbundet arrangerade i Hallsberg framkom bland representanterna på plats att man ansåg att det allsvenska seriespelet och GP-serien var ryggraden i svenskt schack. Det kändes skönt att höra. GP-tävlingarna har definitivt fått flera att börja spela och vi skall inte underskatta den viktiga social biten heller när människor kommer samman.

Till sist: Vilka nyheter kan vi se fram emot under den här säsongen?
– I de nya Tävlingsbestämmelserna, som publiceras i den här veckan, skärper vi mobilreglerna ytterligare för att vara konsekventa. Från nu får man inte ha mobiler på sig längre. De skall lämnas på annan plats eller i en väska eller jacka som inte används. Nyheten är att det också gäller så kallade smart watches också. Vi vill vara tydliga i arbetet med att motverka fusk.
– En annan nyhet är att förbundet gör en satsning på elitdamer för att stimulera dem till ökat tävlande. Denna satsning har vi presenterat tidigare på schack.se. Men det blir också en kraftsamling på damschack i samband med Elite Hotels Open i Växjö. Då gäller det alla damer/tjejer, bredd såväl som elit och vi hoppas på stor uppslutning.