Sverigemästarklassen: Bra start för Lokander

Publicerad 8 juli, 2019 av Sverrir Thór

IM Michael Wiedenkeller var en av dagens vinnare. Foto: Lars OA Hedlund.

IM Martin Lokander fick en bra start på sitt SM-äventyr när han spelade sitt första parti mot IM Linus Johansson. Lokander, som hoppade in för GM Pontus Carlsson sedan den senast nämnde tvingades bryta turneringen på grund av sjukdom, lät sig inte störas av den korta varseln och gick vinnande ur drabbningen mot Johansson. I synnerhet slutspelet var intressant där Lokander visade att inte alla slutspel med olikfärgade löpare är remi.

Partiet mellan Lokander och Johansson var ett av tre som avgjordes i dagens rond. IM Michael Wiedenkeller besegrade FM Kaan Kücüksari i en lång drabbning där JSM-vinnaren från ifjol, Kücüksari, satsade hårt. Wiedenkeller spelade klokt men i slutspelet talade det mesta ändå för en remi. Kücüksari gick då bort sig och missbedömde sina möjligheter i ett bondeslutspel och fick besviken konstatera att han inte hade någon möjlighet att hålla remin.

Dagens tredje vinnare blev sedan GM Erik Blomqvist som besegrade GM Jonny Hector. Blomqvist fick tidigt ett kraftigt initiativ och vann sedan en bonde som sedermera blev till en kvalité. Det tog sin tid att bärga poängen men den var aldrig i fara och till slut tvingades Hector ge sig.

Turneringsledaren GM Tiger Hillarp fick möta en taggad GM Pia Cramling och fick kämpa för remin i ett mycket intressant slutspel där Cramlings löparpar såg enormt starka ut. Hon pressade Hillarp hårt men han höll emot och remin var ett faktum. Rondens femte parti, det mellan GM Axel Smith och IM Rauan Sagit var en oerhört jämn historia som aldrig såg ut att bli annat än remi.

Tiger Hillarp är alltjämt i ledning i turneringen. Han har tagit 2½ poäng på de tre ronderna, en halv poäng mer än Sagit, Smith och Blomqvist som i sin tur har en halva ner till Cramling, Wiedenkeller och Hector.

Rond fyra spelas imorgon klockan 15 och då möts:

Lokander – Sagit
Johansson – Blomqvist
Wiedenkeller – Smith
Hector – Cramling
Hillarp – Kücüksari

Lottning och resultat
Livepartier
Bildbanken