LASK Schackstudion IM – dag 1

Publicerad 29 juli, 2019 av Axel Smith

LASK Schackstudion IM inleddes med att spelarna skålade för motståndarnas välgång med ett glas hembrygd kombucha. Därefter sattes klockorna igång i ett nyrenoverat Schackhus där man fortfarande kan ana doften av målarfärg. Publiksiffran under första ronden översteg till sist antalet spelare.

36 % av läsarna på schack.se tror på Team Masters som vinnande lag och lika många på Mikkel Antonsen som den spelare som tar flest poäng. De blev inte besvikna i första ronden när Antonsen fångade en springare efter 20 drag och ledde sitt lag till säker seger.
Ska man tro samma läsare är Kaan Küçüksari favorit till att spela längst partier, men också att spela det vackraste partiet. Även här blev det utdelning: efter nästan fem timmars spel och 85 drag fick han in en springargaffel som vann damen.
Att Niels Jørgen Fries Nielsen ska spela flest remier är ingen högoddsare. I sin senaste turnering blev det idel varan av den sorten. I första ronden blev det till och med ett brott mot turneringens Sofiaregler när han accepterade motståndarens remianbud efter 26 drag. Det kan dock skyllas på språkförbistring vid domarnas genomgång före start. I andra partiet spelade han 52 drag innan det röktes fredspipa.

Danmark-Team International 3-3 (tre partier återstår)
Team Masters – LASK 3½-2½ (tre partier återstår)
– Det är roligt med lagen, säger Ellinor Frisk. Vanligtvis brukar jag inte heja på någon annan under turneringar. Vi får försöka vända matchen i morgon.
Flest poäng har Mikkel Manosri Jacobsen med 2/2.
Bilden: Petter Haugli, Kåre Hove Kristensen, Mikkel Antonsen. Foto: Anders Hansen.

Turneringshemsida / Resultat / Live