EM: Spel mot ett mål och silver för Grandelius

Publicerad 30 mars, 2019 av Sverrir Thór

Nils Grandelius (t v) tog silver i europamästerskapet i schack. Foto: eicc2019.mk

Individuella EM i Skopje i Nordmakedonien är nu färdigspelat och som redan framkommit på schack.se så tog Sverigeettan GM Nils Grandelius en mycket meriterande andraplats. I slutronden fick Grandelius, som varit med i toppstriden under hela andra halvan av turneringen, möta unge ungraren GM Benjamin Gledura och det blev spel mot ett mål.

Gledura spelade engelskt och återigen valde Grandelius den så kallade Wedberg-varianten. Han fick en betydligt rymligare ställning än sin motståndare och när han sedan började trycka på på damflygen vek sig Gledura, han offrade en kvalitet men det gav honom ingenting och Grandelius kunde enkelt ro hem segern.

– Min motståndare verkade inte vara helt på topp. Så går det ibland i sista ronden, och det är naturligtvis bara att tacka och ta emot, konstaterade Grandelius i en kort kommentar till schack.se direkt efter partiet.

Svenskens parti var det enda på toppborden som avgjordes och därmed kunde han ta sig upp på samma poäng som unge ryssen GM Vladislav Artemiev. Ryssen hade mött aningen starkare motstånd, sett till snittrating, vilket var en första särskiljningen och blev således Europamästare men silvret gick som sagt till Grandelius som hade redan ifjol säkrat platsen i höstens World Cup.

Trea blev polacken GM Kacper Piorun och näst bäste nordbo blev norrmannen GM Johan-Sebastian Christiansen som hamnade på en stark 9:e plats och säkrade spel i höstens World Cup.

Turneringshemsidan