Rilton Cup hamnade i storpolitik – iranier vägrade spela

Publicerad 5 januari, 2019 av Ingemar Falk

Erenberg, Israel och Gholami, Iran, skulle ha mötts i Rilton Cup-blixten. Men det blev inget parti av en orsak som bottnar i en mångårig politisk konflikt mellan Iran och Israel. Foto: Lars OA Hedlund

Det utspelades hårda diskussioner när andra Rilton Cup-blixten avgjordes på torsdagen när iraniern Aryan Gholami vägrade spela schack mot israelen Ariel Erenberg.

Den långa konflikten mellan Israel och Iran har även fått schackbrädet som scen. Irans schackförbund bestraffar de spelare som sätter sig på andra sidan brädet mot en israel. Bestraffningen är att den spelaren inte får representera Iran i internationella mästerskap. Något som drabbade Borna Derakhshani i Gibraltar Chess, skriver Newsweek.

Aryan Gholami säger till schack.se att han inte har något personligt agg mot israelen Erenberg.

– Men skulle jag spela mot en israel så skulle det få svåra konsekvenser för mig, säger Aryan Gholami som fyller 18 i år.

Arrangörerna av Rilton Cup var under fredagen i kontakt med FIDE:s domarkommitté, och fick då veta att det inte finns någon bestämmelse om detta, men att FIDE tillåter att turneringsarrangörer förhindrar möten mellan iranier och israeler. Det finns flera turneringsarrangörer runt om i världen som har beslutat sig för att anpassa lottningen så att inga israeler och iranier möts.

Ett förfarande som huvuddomaren Jan Wikander inte tyckte var aktuellt i Rilton Cup-blixten. Jonas Sandbom, turneringschef för Rilton Cup, säger:

– Jag kan inte se någon anledning att anpassa lottningar. I en turnering ska alla få chansen att möta varandra oavsett politiska konflikter.

Vidare säger han att frågan ska tas upp i Riltonkommittén.

Blixt-VM flyttades under julhelgen från Riyadh till St Petersburg just därför att arrangörerna i Riyadh inte gett israeliska schackspelare visum till mästerskapet.