Två svenskar kan bli Europamästare

Publicerad 17 oktober, 2018 av Sverrir Thór

Nils Grandelius grattas av Magnus Carlsen efter segern mot Dmitrij Andreikin. Foto: Niki Riga/Eurochess2018
Ding Liren har nu spelat 93 partier i följd utan förlust. Foto: Nikki Riga/Eurochess2018.

Inför den sjätte och näst sista ronden i Europacupen var det stort fokus på mötet mellan Ding Liren och världsmästaren Magnus Carlsen i matchen mellan Alkaloid och Vålerenga. Liren är världens kanske mest formstarke spelare just nu, hade inför mötet med Carlsen spelat 92 långpartier i rad utan förlust och närmar sig därmed Mikhail Tals rekord på 95. Dessutom hade en förlust för Carlsen betytt att han förlorade första platsen på världsrankingen.

Partiet slutade med remi, likt de flesta i matchen, och istället var det Sverigeettan GM Nils Grandelius som stal showen. Han lade till ytterligare en fin skalp i sin samling genom att besegra GM Dmitry Andreikin och därmed avgjorde svensken matchen till Vålerengas favör. Den norska klubben leder nu Europacupen i ensamt majestät inför den avgörande ronden.

Grandelius har således chansen att bli Europamästare och det har även GM Pia Cramling som fortsätter visa fin form. Svenskan besegrade i femte ronden starka ryskan WGM Natalija Pogonina och har nu tagit oerhört imponerande 5½ poäng på de sex ronderna. Hennes lag Cercle d‘Echecs de Monte-Carlo möter georgiska laget Nona i en ren final i den avslutande ronden. Se lagets inlägg på twitter här nedan.

GM Erik Blomqvist fick möta celebert motstånd i form av superstormästaren Peter Svidler som visade sig för stark för svensken. FM Isak Storme vann sitt parti mot en lågt rankad spelare som representerar klubben Echternach från Luxembourg och IM Christian Jepson spelade remi.

Allt om Europacupen 2018