Svenska vikingarna förlorade – möter isländska vikingar

Publicerad 16 oktober, 2018 av Sverrir Thór

Team Viking i Europacupen. Närmast kameran till vänster: Evgenij Agrest & Rauan Sagit. Foto Niki Riga/Eurochess2018.com

Efter en lovande start har nu luften totalt gått ur Team Viking i Europacupen i Grekland. I femte ronden mötte det svenska laget ett nederländskt lag, KC Deloitte, som är lägre rankat på alla bord men det hjälper föga när man har förlorat momentum. Holländarna vann matchen och efter att ha varit uppe på topp tio efter två ronder är Team Viking nu betydligt längre ner i tabellen.

GM Evgenij Agrest hade svart på första bordet mot IM Miguoel Admiraal och nederländaren tryckte på men Agrest försvarade sig skickligt och gick in i ett slutspel med två merbönder som en kompensation för kvalieteten han låg under med. I en låst ställning valde de två sedan att ta remi med dragupprepning. Agrest är fortfarande utan förlust i turneringen och det är även FM Anders Grandell som på sin plats på sjätte bordet blev matchens ende svensk vinnare.

Matchens andra remiparti kom på andra bordet där IM Rauan Sagit mötte FM Jasel Lopez. Det var en trång ställning med mycket pjäser i centrum och även om Sagit försökte skapa någon form av oreda i motståndarens ställning höll han ihop det och håll remin.

Därmed var den svenska poängskörden uppräknad. FM Bo Lindberg, IM Dan Cramling och FM Milton Pantzar förlorade alla sina partier och resultatet i matchen skrevs därmed til 4-2 i KC Deloittes favör.

När två ronder återstår av Europacupen har Team Viking alltjämt tagit 4 poäng och ligger på 36:e plats i tabellen.

I sjätte ronden får Team Viking isländskt motstånd och passande nog heter motståndarlaget Víkingaklúbburinn, eller Viking Chess Club på engelska.

Turneringshemsidan
Allt om Europacupen 2018