Skaplig svenskdag i Porto Carras – Vålerenga i toppstriden

Publicerad 16 oktober, 2018 av Sverrir Thór

Avslappnad stämning. Nils Grandelius längst till höger skrattar med Magnus Carlsen och David Howell. Foto: Niki Riga/Eurochess2018.com

Bortsett från Team Vikings förlust i den fjärde ronden av Europacupen blev det en skaplig svenskdag i Porto Carras. Som redan har framkommit på schack.se besegrade GM Pia Cramling sin goda vän men även tuffa motståndare IM Elizabeth Pähtz och det var svenskans fjärde vinst på lika många partier. Hon har nu klättrat åtta placeringar på den flytande ratinglistan och närmar sig återigen 2500 i Elo.

GM Nils Grandelius som i Europacupen är lagkamrat med världsmästaren Magnus Carlsen i norska Vålerenga spelade remi mot tyske GM Florian Handke samtidigt om Carlsen även han spelade remi mot unge tyske GM Alexander Donchenko. I övrigt pulveriserade Vålerenga, som väntat, tyska laget Aufwärts Aachen med 5-1.

En annan svensk som reprenterar norskt i Europacupen är ju GM Erik Blomqvist som spelar på första bordet i Nordstrand Sjakklubb och som även han stötte på tyskt motstånd i fjärde ronden. Likt Grandelius spelade Blomqvist remi, mot GM Jan Werle.

IM Christian Jepson förlorade sitt parti i rond fyra mot finske FM Antti Virtanen och FM Isak Storme, även han med norsk flagg i Europacupen vann över holländaren Freddie Van Der Elburg.

I toppen av tabellen sitter nu två lag som ännu inte förlorat poäng. Italienska Obiettivo Riscarcimento Padova och makedonska Alkaloid som inför turneringen var förhandsfavorit. Azeriska superlaget Odlar Yurdu och Vålerenga är bland de lag som har spelat en oavgjord match och i allra högsta grad är inblandade i toppstriden. Dessa lag möts imorgon och då kan vi få se en drabbning mellan Carlsen och Shakriyar Mamedyarov på första bordet.

Allt om Europacupen 2018