Sörensen och Tuomainen med störst vinstchanser i Skol-NM

Publicerad 11 februari, 2018 av Sverrir Thór

Felix Tuomainen. Foto: Lars OA Hedlund.
Felix Tuomainen. Foto: Lars OA Hedlund.

Fyra ronder av sex är nu färdigspelade i Skol-NM i finska Heinola. I A-gruppen är svenskarna med och kämpar i toppen och FM Felix Tuomainen är i delad ledning tillsammans med norrmannen FM Johannes Haug. Båda har tagit 3 poäng på de fyra ronderna och en halv poäng bakom dem kommer en kvartett med spelare inklusive FM Martin Jogstad.

I B-gruppen leder förhandsfavoriten FM Toivo Keinänen med 3½ poäng och där är de svenska medaljchanserna i praktiken borta då bäste svensk, FM Milton Pantzar, sitter på 6:e plats med 2 poäng. En perfekt avslutning och Pantzar kan blanda sig i medaljsnacket men för den andra svensken CM Baldur Teodor Petersson lär medaljhoppet vara helt ute då han är nästjumbo med 1 poäng.

I grupp C ser det avsevärt mycket bättre ut för svenskt vidkommande då Hampus Sörensen delar ledningen med dansken Adesh Easwaralingam, båda har tagit 3½ poäng och deras inbördes möte i rond fem kan bli det som avgör hela turneringen. Felix Ytterberg har tagit 1½ poäng och ligger på nionde plats.

Det är högst osannolikt att det blir något svenskt guld i klass D där finländaren Elias Keso hittills är suverän och bygger staket. Arvin Rasti sitter på en delad tredje plats med 2½ poäng och Hugo Wernberg har tagit 2 poäng vilket placerar honom på delad sjätte plats. I klass E finns även där en staketkonstruktör, i form av norrmannen Aksel Bu Kvalöy. Svensken Edvin Trost delar andra platsen och kan i femte ronden komma ikapp den ledande norrmannen genom vinst i deras inbördes möte. Sebastian Gerdes är på elfte plats med 1 poäng.

Skol-NM spelas färdigt imorgon.

Chess-Results