Tre svenska medaljer i Skol-NM

Publicerad 19 februari, 2017 av Sverrir Thór

Edvin Trost.
Edvin Trost. Foto: Lars OA Hedlund

Det blev en svensk NM-titel i Skol-NM som spelades i Drammen strax utanför Oslo i helgen. Edvin Trost vann E-gruppen i stor stil och släppte endast en halv poäng på de sex ronderna, mot landsmannen Hugo Wernberg i den femte ronden. Närmast honom kom norrmannen Torbjörn Valvåg som tog 4½ poäng. Wernberg hamnade på sjätte plats efter att ha förlorat i sista ronden.

Det var i de yngsta grupperna som de svenska spelarna presterade bäst och i D-gruppen, den näst yngsta, tog Philip Sandberg silver efter att ha slagit fjolårets vinnare i E-gruppen, islänningen Óskar Víkingur Davíðsson i sista ronden. Sandberg startade trögt men vann sedan fyra raka och plockade hem 4½ poäng, lika många som vinnaren Jens Ingebritsen från Norge men han fick lite sämre kvalitetspoäng. Christopher Jernberg hamnade på nionde plats med 2 poäng.

I grupp C tog Gabriel Nguyen en mycket stark, och överraskande, bronsplats. Det var en mycket tuff grupp och Nguyen bland de lägst rankade men det tog han ingen notis om och kämpade i toppen hela turneringen. Santiago Grueso Cordoba kom på åttonde plats, en halv poäng bakom Nguyen.

I B-gruppen fick Joakim Nilsson och Andy Fang svårt att hävda sig och hamnade på nionde respektive elfte plats. Nilsson tog 3 poäng och Fang 1½. Vinnare blev något överraskande finländaren Valo Hallman. Slutligen hamnade Axel Berglind på femte plats i A-gruppen efter en stark avslutning. Han fick 3½ poäng och fick därmed en poäng mindre än vinnaren, dansken Viktor Nielsen. Joakim Mörling hade ingen bra turnering och hamnade sist, med 1½ poäng.

Turneringshemsidan