Wijk aan Zee A: Världsmästaren studsade tillbaka

Publicerad 24 januari, 2017 av Sverrir Thór

Magnus Carlsen slog Loek van Wely och återhåmtade andra platsen. Foto: Turneringshemsidan.
Magnus Carlsen slog Loek van Wely och återhåmtade andra platsen. Foto: Turneringshemsidan.

Magnus Carlsen använde vilodagen i Tata Steel Masters till fullo och studsade tillbaka direkt efter förlusten mot Richard Rapport. I nionde ronden mötte han jumbon Loek van Wely och vann en säker seger. Världsmästaren fick en fördel direkt efter öppningen och ökade den successivt och när han sedan kunde avveckla till ett tornslutspel hade han segern som i en ask men liksom så ofta i tornslutspel fick han vara noggrann vilket kan innebära en hel del manövreringar för att förvalta fördelen, något Carlsen vanligtvis inte skyr. Inte heller denna gång och efter 58 drag kunde hemmaspelaren van Wely inte längre stå emot och fick se sig besegrad.

Det var rondens enda avgjorda parti och därmed är Carlsen tillbaka i tätstriden, en halv poäng efter ledande Wesley So som spelade en snabb remi mot Levon Aronian. Snabb är kanske att ta, partiet var trots allt närmare 40 drag men när det var slut hade Aronian fortfarande 88 minuter kvar på klockan, mot Sos 22 minuter, vilket tyder på att Aronian redan hade spelat åtminstone stora delar av partiet hemma i köket.

Pavel Eljanov biter sig också fast i toppstriden och i nionde ronden gjorde han ett hederligt försök att vinna över Dmitry Andreikin. Partiet blev riktigt spännande och Eljanov fick en materiell fördel med två kvalitéer men Andreikin som hade vit kunde hålla honom stången tack vare sina bönder på b7 och c6 (!). Eljanov har likt Carlsen tagit 5½ poäng och de två delar andra platsen tillsammans med kinesen Wei Yi som trots idoga försök inte lyckades forcera sitt slutspel mot indiern Adhiban Baskaran. Baskaran delar sedan, något överraskande, femte platsen med Karjakin och Aronian, alla har med 5 poäng.

Tionde ronden spelas imorgon och då går spelarna i A-gruppen åter på turné, denna gång till den vackra medeltidsstaden Haarlem som bland annat är känd för sin blomstrande tulipanhandel. Notera att spelet i A-gruppen börjar klockan 14 imorgon.

Turneringshemsidan
Livesändning