Volkov nu tvåa i Riltonpoäng-tabellen

Publicerad 7 januari, 2017 av Sverrir Thór

Sergey Volkov. Foto: Lars OA Hedlund.
Sergey Volkov. Foto: Lars OA Hedlund.

Som framgick av rapporteringen kring Rilton Cup på schack.se så hade ryssen Sergey Volkov chansen att vinna Riltonmedaljen för alltid. Medaljens värde uppskattas till 22-23 000 kronor och den är gjord av 18 karat guld men hur vinner man den för alltid?

Medaljen är ett vandringspris som har funnits sedan Rilton Cup 1987/1988. Innan dess bestod vandringspriset av ett silverfat som vanns för alltid av IM Lars-Åke Schneider. För att vinna Riltonmedaljen krävs 10 Riltonpoäng och dessa erhålls genom topplaceringar i turneringen. För en odelad första plats får man 3 poäng, för en odelad andra plats får man 2 poäng och för en odelad tredje plats får man 1 poäng.

Sergey Volkov tog en delad första plats i turneringen 2004/2005, en odelad första plats 2010/2011 och 2013/2014 kom han på andra plats, odelad. Således hade ryssen sammanlagt tagit 7 poäng innan den nyligen avslutade upplagan av Rilton Cup och en vinst i turneringen hade gett honom 10 poäng och vandringspriset för alltid.

I och med andra platsen som gav 2 poäng har Volkov nu tagit 9 Riltonpoäng och ligger därmed tvåa i maratontabellen efter polacken Michal Krasenkow som har tagit 9,17 poäng. På tredje plats är norrmannen Jon Ludvig Hammer med 7 poäng, enligt information från Stockholms Schackförbund.