Ny stark remi av Cramling i Gibraltar – Blomqvist vann

Publicerad 27 januari, 2017 av Sverrir Thór

De svenska stormästarna Pia Cramling och Erik Blomqvist har båda fått en bra start på Tradewise-turneringen i Gibraltar. Efter tre ronder i denna världens starkaste öppna turnering har Blomqvist tagit 2½ poäng och Cramling 2 poäng efter två remier i följd mot mycket starka stormästare.

Cramling spelade ju en säker remi mot Laurent Fressinet i andra ronde och mötte i den tredje en ännu högre rankad spelare, nämligen Igor Kovalenko från Lettland. Kovalenko offrade kvalietet för spel mot Cramlings kung och ett par bönder men svenskan kunde snabbt neutralisera alla möjligheter till kungsangrepp och extra bönderna blev aldrig farliga så man kan lugnt konstatera att Cramling inte heller fick några större problem mot Kovalenko. Två bra remier mot starka spelare stärker utan tvekan självförtroendet.

Erik Blomqvist fick ta sig an IM Stefan Docx och bjöd på ett finfint angreppsparti där belgaren aldrig hade någon chans och fick ge upp när matten inte var långt borta. En bra rond för de svenska toppspelarna.

FM Rolf Bergström spelade en stark remi i tredje ronden mot IM Miguel Santos från Spanien och Peter Korning slog en lägre rankad holländare. Anna Cramling fick möta sin far Juan Bellon i tredje ronden och resultatet blev remi och övriga svenskar förlorade.

Rond fyra spelas idag klockan 15 och då är det Blomqvists tur att möta en superstormästare, Maxim Matlakov från Ryssland, medan Cramling får lite mer humant motstånd i form av holländaren Gerard Welling. Blomqvists parti sänds live.

Turneringshemsidan
Svenskarnas resultat på Chess-Results
Livesändning