Intervju: Spelade ojämnt men det gick vägen

Publicerad 8 januari, 2017 av Sverrir Thór

GM Krishnan Sasikiran, vinnare av den 46:e upplagan av Rilton Cup. Foto: Lars OA Hedlund.
GM Sasikiran Krishnan, vinnare av den 46:e upplagan av Rilton Cup. Foto: Lars OA Hedlund.

Den indiske stormästaren Sasikrian Krishnan vann som bekant Rilton Cup som avslutades på trettondagsafton. I en intervju med schack.se säger Krishnan som nu är tillbaka hemma i Indien att han njuter av spela i Stockholm, i synnerhet efter Hasselbacken Chess Open i maj ifjol som han också deltog i.

– Stockholm har många parker och strandpromenader och en fridfull promenad hjälper hjärnan oftast för att arbeta bättre. Spelförhållandena (spellokalen och starttider för ronderna) var ganska bra i Rilton Cup där det spelades ett parti om dagen och dessutom fick vi en välförtjänt vilodag på nyårsafton vilket ökar turneringens attraktivitet, säger Sasikiran Krishnan.

Han tillägger att han utan tvekan skulle rekommendera Rilton Cup för sina landsmän. Totalt deltog arton indiska spelare i turneringen och även om Krishnan tycker att det är svårt att uttala sig om huruvida det är en fördel att ha en så stor trupp landsmän i turneringen medger han att ifall man har en tuff turnering så är det nog bra att ha vänner på plats.

– De kan pigga upp dig och det kan bidra till att vända lyckan.

Hade tur mot Blomqvist och Urkedal
Hur kände han sig då under turneringen? Var han säker på att han skulle lämna Stockholm som den nyaste vinnaren av Rilton Cup? Sasikiran Krishnan säger att han tog det dag för dag och rond för rond. Ett parti om dagen, så att säga.

– Jag följde en rutin som jag tyckte fungerade bra. En 50-minuters promenad längs vattnet vid hotellet och försökte sova så mycket som möjligt eftersom jag tyckte det var nödvändigt för att hålla skärpan igenom partierna. Egentligen var jag inte så orolig för min plats i tabellen, säger han.

När Krishnan får frågan om huruvida han var nöjd med sitt spel i Rilton säger han att han tycker sig ha spelat jämnare i den turnering han spelade innan Rilton, i spanska Sitges.

– I Rilton var mitt spel ganska ojämnt men det gick min väg ändå. Jag fick svåra ställningar mot Frode Urkedal i rond 5 och Erik Blomqvist i rond 7 och tycker att jag hade tur som vann båda dessa partier. Så jag är absolut inte helt nöjd med mitt spel och jag behöver jobba på många områden.

Hans bästa parti? Det mot Evgeny Postny i rond 6, menar han själv.

– Jag lyckades få en fördel efter öppningen och vann genom att spela bra efter det, något som förstärkte mitt självförtroende för resten av turneringen, avslutar Sasikiran Krishnan.