Indisk seger i Rilton Cup genom Krishan Sasikiran

Publicerad 5 januari, 2017 av Sverrir Thór

GM Krishnan Sasikiran, vinnare av den 46:e upplagan av Rilton Cup. Foto: Lars OA Hedlund.
GM Krishnan Sasikiran, vinnare av den 46:e upplagan av Rilton Cup. Foto: Lars OA Hedlund.

Krishnan Sasikiran från Indien är vinnare av årets upplaga av Rilton Cup. Det står klart sedan han spelat remi i finalpartiet mot tvåan Sergey Volkov från Ryssland. Volkov är således ohotad tvåa och även om han inte lyckades vinna Rilton-medaljen för alltid så tog han sig ännu närmare det åtråvärda vandringspriset.

Det blev alltså en favoritseger, med tanke på att Sasikiran fram till sista dagen innan turneringen var ensam högst rankad och därefter högst rankad tillsammans med Gata Kamsky, och det blev en välförtjänt sådan. Sasikiran spelade bra hela turneringen och i de avgörande partierna, mot landsmannen Swapnil Dhopade och Sergey Volkov gjorde han det som krävdes. Faktum är att i partiet mot Volkov levde indiern aldrig farligt och var nog närmare en vinst än en förlust men remin räckte gott och med 7½ poäng på de nio ronderna är Sasikiran ensam på första plats.

Då det blev remier på samtliga toppbord räckte remin på det första bordet också för att Volkov skulle hamna på ensam andra plats med 7 poäng och trea kom Gata Kamsky med 6½. Kamskys kvalitetspoäng var bäst bland de åtta spelare som fick 6½ poäng, och  bland de övriga i den gruppen återfinns norrmannen Frode Urkedal, indiern Dhopade och holländaren Ivan Sokolov.

GM Hans Tikkanen blev bäste svensk. Foto: Lars OA Heldund.
GM Hans Tikkanen blev bäste svensk. Foto: Lars OA Heldund.

Bäste svensk blev Hans Tikkanen som fick 6 poäng och hamnade på 12:e plats. Han kom därmed åtta placeringar före Tiger Hillarp Persson som likt Jonathan Westerberg som levde ett ganska anonymt liv i denna upplaga av Rilton Cup och spelade fem remier i följd i ronderna två till sex. Sverigemästaren Erik Blomqvist, som inför turneringen sågs som det största svenskhoppet blev femte bäste svensk, han hamnade på 30:e plats med 5 poäng.

Alfons Emmoth blev bäste svenske junior. Foto: Lars OA Hedlund.
Alfons Emmoth blev bäste svenske junior. Foto: Lars OA Hedlund.

En viktig del av Rilton Cups varumärke är att man ger svenska juniorer chansen att mäta sig med starka utländska spelare och bäste svenske junior blev Västerås SK:s Alfons Emmoth som tog 4½ poäng på de nio ronderna. Han fick dock lite hjälp på slutet av att hans motståndare i sista ronden lämnade w.o. Emmoth tog också spelledigt på nyårsdagen och fick således 3½ poäng i de sju partier han spelade, vilket är väl godkänt.

Näst bäste svenske junior blev FM Tom Rydström och därefter Felix Tuomainen med 4½ respektive 4 poäng men det var dock de utländska juniorerna som stal showen. Om man bortser från de ”etablerade” juniorerna som IM Lars Oskar Hauge och IM Johan Salomon, och alla som tagit IM-titel, så var det den färöiske FM Høgni Egilstoft Nielsen som gjorde bäst ifrån sig. Han tog 5½ poäng och hamnade på 26:e plats men i övrigt var det de indiska knattarna som stack ut, med Sankalp Gupta och tolvårige FM Nihal Sarin i spetsen. Likaså blev de amerikanska underbarnen, Sam Sevian och Awonder Liang turneringens stora besvikelser.

Turneringshemsidan