Fyra IM-normer i Rilton

Publicerad 6 januari, 2017 av Sverrir Thór

FM Høgni Egilstoft Nielsen tog en IM-norm i Rilton. Foto: Lars OA Hedlund.
FM Høgni Egilstoft Nielsen tog en IM-norm i Rilton. Foto: Lars OA Hedlund.

Hur framgångsrik en schackturnering är som arrangemang kan bland annat mätas i antalet normer som tillkommer i turneringarna. Ju fler normer, desto nöjdare brukar turneringsarrangörerna vara. I årets upplaga av Rilton Cup kunde fyra spelare inkassera normer och denna gång var samtliga normer IM-normer.

Schack.se har sedan tidigare redan rapporterat om den indiske succémannen Sankalp Gupta som trots att han ”endast” har en rating på 2093 fick en IM-norm. Till slut fick Gupta en prestationsrating på 2489 och det krävs 2450 för IM-norm. Hans landsman CM Bajaj Prince fick 4½ poäng och tog med nöd och näppe en IM-norm då han fick en prestationsrating på 2451.

Färöarna fick nyligen sin förste stormästare i form av Helgi Dam Ziska och nu har man eventuellt en ny IM på gång i form av 19-årige FM Høgni Egilstoft Nielsen som tog 5½ poäng och en prestationsrating på 2473.

Slutligen var det spanjoren FM Pablo Cruz Lledó som var med och tampades i toppen hela turneringen. Till slut fick Cruz Lledó 5 poäng och en prestationsrating på 2567. I sista ronden, då han redan hade säkrat IM-normen, fick spanjoren möta GM Matthias Blübaum från Tyskland, och förlorade. Hade han vunnit mot tysken hade det räckt till en GM-norm.