LCC: Adams spelade ut Topalov – So leder fortfarande

Publicerad 13 december, 2016 av Sverrir Thór

Michael Adams. Foto: Lennart Ootes/Turneringshemsidan.
Michael Adams. Foto: Lennart Ootes/Turneringshemsidan.

England har länge haft en stark och stolt schacktradition. Redan år 1851 arrangerades historiens första internationella turnering i London, det var i en paus mellan ronderna där som det odödliga partiet spelades mellan Andersen och Kieseritzky, och i framförallt kuststaden Hastings har man årligen arrangerat starka turneringar.

Trots den starka schacktraditionen fick man inte fram någon spelare som utmanade världseliten förrän Tony Miles klev in i bilden. Miles blev 1976 Englands förste stormästare i schack och var redan en väletablerad toppspelare när han i Skara 1980 slog dåvarande världsmästaren Karpov med det oortodoxa S:t George-försvaret (1. e4 a6), ett parti som säkrade honom en plats i historieböckerna. En ny plats i historieböckerna kanske då Miles redan år 1976 påverkade schackhistorien genom att visa Viktor Korchnoi hur man stavade “political asylum”. I Miles’ kölvatten kom sedan en hel drös starka brittiska stormästare som exempelvis John Nunn, John Speelman samt så klart Nigel Short och sedermera även den kanske starkaste av dem alla, Michael Adams.

Adams har som bäst varit rankad fyra i världen, i början på 2000-talet, och 2004 tog han sig till final i VM (som då var i turneringsform) men förlorade till slut mot finalmatchen mot Rustam Kasimdzahnov i särspel. Han är fortfarande en etablerad toppspelare och hans sista stora triumf var 2013 när han i stor stil vann Sparkassen-turneringen i Dortmund, före bland andra Kramnik och Caruana.

I London Chess Classic är Adams en självklar representant för England, som verkar ha svårt att få fram en spetsspelare för att utmana Adams om tronen som kungen av engelskt schack. Han har varit med i alla upplagor av turneringen men aldrig varit nära att utmana om segern, som bäst har han kommit på 3:e plats 2012, och i år lär han inte heller göra det. Adams kommer dock knappast att bli sist, den tveksamma hedern ser ut att falla på en annan ärrad veterans lott, nämligen ex-världsmästaren Veselin Topalov från Bulgarien. I den femte ronden av LCC möttes just Adams och Topalov och engelsmannen fullständigt spelade ut sin motståndare och vann en säker seger. Hans första hittills och Topalov är nu hopplöst sist, med ½ poäng på de fem ronderna. Adams är näst sist med 2 poäng.

Mötet mellan Adams och Topalov blev femte rondens enda avgjorda parti och därmed är Wesley So fortsatt i ensam ledning. Han har tagit 3½ poäng på de fem ronderna och är en halva före Aronian, Kramnik, Caruana och Nakamura.

Imorgon är spelarna lediga från spel och rond sex spelas på torsdag klockan 17.

Femte rondens resultat:

Adams – Topalov                       1-0
Aronian – Giri                              ½-½
Nakamura – Kramnik                ½-½
So – Anand                                   ½-½
Vachier-Lagrave – Caruana    ½-½

Turneringshemsidan