Carl Fredrik Johansson om VM-matchen

Publicerad 2 december, 2016 av Sverrir Thór

VM-matchen mellan Magnus Carlsen och Sergey Karjakin är över och världsmästaren försvarade som bekant sin titel efter att ha lyckats knäcka sin motståndare i särspelet. Ett tag såg det mörkt ut för Carlsen men han kunde reperara skadan som förlusten i parti sju orsakade och säkerställa att ordinarie matchen blev oavgjord. Det innebär att VM-titeln stannar i Norden.

Carl Fredrik Johansson. Foto: Lars OA Hedlund.
Carl Fredrik Johansson. Foto: Lars OA Hedlund.

Schack.se har haft en omfattande bevakning av matchen med referat och kommenterade partier och under vilodagarna har ett antal svenska schackprofiler blivit tillfrågade att ge sin åsikt om matchen. Alla inlägg vi har publicerat har vi samlat på en plats, se länk längst ner. Sist ut att bli intervjuad om matchen blir Sveriges Schackförbunds ordförande, Carl Fredrik Johansson.

Har matchen blivit som du väntade dig?
Nej det blev den inte. Jag trodde att Magnus skulle vara mer överlägsen, att han skulle vinna något av de första partierna och sedan defilera i mål. Men spänningen i matchen blev ju istället sagolik, tack vare att Karjakin lyckades med sin game plan att inte utmana Magnus med för aktivt spel utan istället försöka få honom att slå sig själv blodig. Magnus hade nog också tänkt sig att vinna något parti i början, men när det utvecklade sig som det gjorde anpassade han sig bra. Ett exempel är hans val av harmlöst spel i det tolfte partiet för att ladda en extra dag jämfört med Karjakin inför särspelet. I det stora hela en rättvis seger tycker jag trots allt.

Sen blev det heller inte något ”hatmöte” mellan öst och väst som en del försökte måla upp. Vad jag kan minnas har det aldrig varit så trevlig stämning mellan spelarna i en VM-match som det var den här gången.

Många har pratat om en tråkig match, håller du med om det?
Absolut inte! Schack på högsta nivå är ingen sluggerfest, det handlar om små skillnader mellan de bästa och den som kan utnyttja sina fördelar bäst vinner. Jag tycker att de flesta partierna varit underhållande, speciellt när man kunnat ta del av dem med insiktsfulla livekommentarer.

Du var ju på plats i New York i början av matchen, dina intryck?
Att matchen spelas i New York har naturligtvis stor betydelse, schacket tar plats i världens centrum. Lokalen var bra och det var gott om folk på plats och tittade hela tiden, utan tvekan höll det hög klass. Det var dock svårt att få den riktiga känslan av att vara nära spelarna, eftersom de var instängda i en glasbur med tonade fönster och det fanns inga livekommentarer tillgängliga på plats annat än om man loggade in på någon app. Så fortfarande finns mycket att göra för att göra schack till en riktig publiksport för de som är på plats, men man är på väg i rätt riktning.

VM-matcher där Carlsen spelar har ju varit ett bra skyltfönster för schacket bland annat i Sverige. Har det varit så även denna gång?
Det har inte varit lika mycket uppmärksamhet i media den här gången som när Magnus vann VM 2013, men å andra sidan mycket mer än det var på mycket länge innan dess. Att Magnus vann är en rejäl lättnad, för hans namn som världsmästare är värdefullt när vi pratar om schacksatsningar i Sverige. Det är dessutom skönt att den otvivelaktigt bästa spelaren också är världsmästare, det sparar en hel del förklaringar.

Sen framkom det ju efter Magnus vinst att Nils Grandelius varit en av hans närmaste medarbetare under VM-matchen, vilket vi i Sverige är fantastiskt stolta över. Det är ett bevis på att svenskt schack håller hög klass och kan betyda mycket för synen på svenskt toppschack i framtiden.

Allt om VM-matchen