Stellan Brynell om VM-matchen

Publicerad 11 november, 2016 av Sverrir Thór

Årets stora händelse i schackvärlden är snart här, i kväll drar VM-matchen mellan regerande världsmästaren Magnus Carlsen från Norge och utmanaren Sergey Karjakin från Ryssland igång. Schack.se kommer självklart att rapportera från matchen dagligen och inför matchen frågar vi fyra namnkunniga spelare hur de tror det kommer gå.
Alla kommer att få svara på nedanstående frågor.

GM Stellan Brynell. Foto: Lars OA Hedlund
GM Stellan Brynell. Foto: Lars OA Hedlund

Sist ut blir förbundskaptenen GM Stellan Brynell. Han behöver nog ingen större presentation då han varit en frontfigur både i sin klubb Limhamns SK och i Schacksverige i en väldigt lång tid. Stellan har vunnit två SM-titlar, först i Helsingborg 1991 och sedan i Göteborg 2005. Han blev stormästare i schack 2001 och har som högst haft 2534 i rating.

Vem tror du vinner matchen?

Magnus Carlsen är favorit till att vinna matchen. Vissa oddssättare har honom som jättefavorit (Carlsen 1.26, Karjakin 8.10 och oavgjort 7.40) och de brukar ha rätt. Jag tror också han vinner säkert men jag tror inte poängmarginalen blir stor.

Vilken skepnad tror du matchen kommer att ta?

Båda spelarna är väldigt säkra, försvarar sig utmärkt i dåliga ställningar och har en bra grundkondition. Antagligen kommer vi få se många remipartier och bara någon enstaka vinst. Jag tror Carlsen vinner ett vitparti och kanske ett till på slutet när Karjakin blir desperat och det blir det hela.

Det ska bli väldigt intressant att se vilka öppningar som kommer spelas. Ska Karjakin ha någon chans måste han nog få in en bra överraskning i något parti.