Nu startar VM-matchen

Publicerad 11 november, 2016 av Sverrir Thór

fidewcIdag inleds VM-matchen mellan världsmästaren Magnus Carlsen från Norge och utmanaren Sergey Karjakin från Ryssland. En efterlängtad drabbning, inte enbart för att det är en match om världsmästartiteln utan även för att de två spelarna, som är jämnåriga har på många sätt och vis följts åt de senaste åren.

Båda är födda 1990 även om Karjakin i praktiken är ett år äldre än norrmannen och båda är bland de yngsta i historien som har blivit stormästare. Just på den fronten är det Karjakin som har överhanden, han är den ende i historien som har blivit stormästare innan han fyllde 13 år, men i övrigt är det som bekant Carlsen som har varit den mer framträdande. Norrmannen har blivit schackets affischnamn nummer ett, vilket kanske inte är så konstigt, medan Karjakin har fått kämpa för att hålla sig på topp tio på världsrankingen.

Hursomhelst, nu är de här, eller snarare i New York och ska mötas i en match som sannolikt kommer att bli mycket spännande.

Magnus Carlsen behöver knappast någon större introduktion. Norrmannen har varit klar världsetta sedan en lång tid tillbaka och världsmästare sedan 2013 då han slog Vishy Anand på indierns hemmaplan i Chennai i Indien. 2014 försvarade schacket Mozart som Carlsen ibland kallas titeln för första gången, mot just Anand, och nu är det dags igen. Det är dock inte den rutinerade indiske magikern som ska utmana honom utan ukrainaren som blev ryss, Sergey Karjakin.

Ryssen har som nämnts ovan det i princip enda rekord Magnus aldrig kommer kunna slå. Han är historiens yngste stormästare i schack men han har dock alltid levt lite i skymundan av den magnifike norrmannen som dominerat världsschacket sedan 2008. Dels har han inte lika stor ”star quality” som Carlsen och dels har han bevisligen inte visat samma schackstyrka. De flesta är överens om att Carlsen är favorit, exempelvis har 82 procent av de 222 som röstat här på schack.se tippat att Carlsen vinner utan att det krävs särspel, men man ska ha klart för sig att i en match kan allt hända. Det mesta talar dock för norrmannen, han är högre rankad, han har vunnit de flesta turneringar han ställer upp i och han har fått en rutin av VM-matcher som Karjakin inte har. Sist men inte minst, i deras inbördes möten leder norrmannen med 4-1 (och lägg därtill 16 remier).

Allt kan dock som sagt hända och det var nog inte många som trodde att Karjakin skulle kunna ta sig till en VM-match, men partiet i sista ronden mot Fabiano Caruana i kandidatsturneringen i våras visade han bortom allt tvivel att han kan hantverket så bra som de övriga i världstoppen. Dessutom har ryssen två viktiga turneringssegrar från det förflutna i bagaget, han vann de två första upplagorna av Norway Chess, något som eventuellt fortfarande svider för norrmannen.
Hur det går vet vi senast den 30 november.