Oslo: Blomqvist fortfarande utan förlust

Publicerad 4 oktober, 2016 av Sverrir Thór

I sjunde ronden i Oslo får Erik Blomqvist återigen möta IM Lars Oskar Hauge. Foto: Lars OA Hedlund.
I sjunde ronden i Oslo får Erik Blomqvist återigen möta IM Lars Oskar Hauge. Foto: Lars OA Hedlund.

Lettiska schackspelare är framgångsrika i dessa dagar. På Isle of Man leder Alexei Shirov den starka öppna turneringen medan hans landsman Igor Kovalenko gör samma sak i Oslo Chess Festival. I sjätte ronden mötte Kovalenko norska underbarnet Aryan Tari i ett parti som slutade med remi. Samtidigt mötte tvåan, Sverigemästaren Erik Blomqvist, den andra förhandsfavoriten Alexander Moiseenko från Ukraina och även där blev det remi. Ett bra resultat för svensken mot en mycket stark och meriterad spelare, Moiseenko blev Europamästare 2013 och har dessutom två gånger vunnit OS i schack med det ukrainska laget. Remi mot OS-mästare var därmed något av dagens tema för svenska toppspelare.

Blomqvist är fortfarande utan förlust i turneringen och efter sex ronder sitter han på fjärdeplats, en halv poäng efter ledande Kovalenko. I sjunde ronden väntar ett nytt möte mot unge norrmannen IM Lars Oskar Hauge som ju kom två efter just Blomqvist i Västerås Open nyligen. Då vann Blomqvist deras inbördes möte, vilket visade sig bli avgörande för turneringssegern.

Den andra svensken, Daniel Ronneland, förlorade i sjätte ronden mot WGM Abdumalik Zhansaya från Kazakhstan och har 4 poäng av sex möjliga vilket placerar honom på 22:a plats. I sjunde ronden får han möta Edit Machlik från Norge.

Turneringshemsidan
Livesändning