NM: Blomqvist slog Smith – utökar ledningen

Publicerad 28 oktober, 2016 av Sverrir Thór

GM Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund.
GM Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund.

Ingenting verkar kunna hejda Erik Blomqvist i NM i Sastamala och med två ronder kvar att spela leder han nu med en poäng på de närmast jagande som är förhandsfavoriten Jon Ludvig Hammer och den danske skrällmannen Martin Percivaldi. Man ska dock inte ta ut något i förskott, tragedier har skrivits om högmod, i synnerhet då Blomqvist får i sista ronden möta Percivaldi som nu har fått blodad tand och utan tvekan har satt siktet på en GM-norm.

I sjunde ronden mötte Blomqvist den regerande nordiske mästaren, Axel Smith. Det var ett intensivt parti där Smith till en början såg ut att ta initiativet men blev lite för ivrig och gav Blomqvist chansen att utjämna. Sverigemästaren kunde sedan sakta men säkert manövrera sig till ett kraftigt övertag och även om han kanske gjorde det onödigt svårt för sig, åtminstone enligt datorna, såg han hela tiden ut att ha saker och ting under kontroll. Fjärde vinsten i rad och den sjätte på sju partier är faktum och med sina 6 poäng leder Blomqvist nu med en poäng före Hammer och Percivaldi som båda spelade remi i sjunde ronden, mot Bjørn Møller Ochsner respektive Guðmundur Kjartansson. På fjärde plats, två poäng bakom Blomqvist kommer sedan Axel Smith och det är dessa fyra som har möjlighet att vinna turneringen även om Smiths möjlighet i nuläget endast är teoretisk och han i praktiken är avhängd i kampen om NM-titeln.

Lustigt nog har lottningen fallit så att allt kommer att avgöras i dessa spelares inbördes partier då Smith har kvar att möta Percivaldi och Hammer medan Blomqvist har Johan Salomon och Percivaldi kvar. Smith kan med andra ord säkra NM-titeln åt sin landsman.

Åttonde och näst sista ronden spelas klockan 14 imorgon.

Turneringshemsidan