Isle of Man: Vinst och förlust för svenskarna – Grandelius möter Caruana

Publicerad 3 oktober, 2016 av Sverrir Thór

I Baku vann USA som bekant sin första OS-titel sedan 1976 och till mycket stor del beror det på att USA kunde för första gången ställa upp med tre av världens absolut bästa spelare i sitt lag. Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura och Wesley So är alla etablerade på topp tio på världsrankingen och var och en av dem skulle platsa i samtliga landslag i världen. Nu är de tre musketörerna på den lilla ön Isle of Man i Irländska sjön och spelar schack, tillsammans med en handfull 2700-spelare och en stor mängd andra starka spelare.

Som sig bör i en öppen turnering så har det redan i de två första ronderna förekommit en del skrällar och i en av dem figurerade just Wesley So som i andra ronden fick nöja sig med remi mot indiskan Harika Dronavalli. Även Michael Adams och Pavel Eljanov fick nöja sig med remi mot lägre rankade spelare, om än stormästare, och det fick också fransmannen Laurent Fressinet göra. Han mötte IM Elisabeth Paehtz vars far, GM Thomas Paehtz också spelar på Isle of Man och i första ronden skrällvann över kinesen Wang Hao och i andra ronden följde upp det med en liten miniskräll, remi mot sin landsman, underbarnet Rasmus Svane.

Sverige representeras ju av två spelare i turneringen, Nils Grandelius och Tiger Hillarp Persson. Båda vann i första ronden och i den andra fick den senast nämnde se sig besegrad av Maxim Rodshtein från Israel, vinnare av Rilton Cup i år. För Grandelius gick det bättre, han slog indiern Sundararajan Kidambi och är därmed en av de, inte överdrivet många, spelare som tagit full pott. Det blev som sagt en hel del skrällremier i andra ronden. I tredje ronden blir det ett veritabelt elddop för Sverigeettan som får ta sig an världstrean (tvåa på den flytande rankingen), Fabiano Caruana. Samtidigt får Tiger Hillarp möta engelsmannen FM James P Jackson.

Tredje ronden spelas klockan 14:30.

Turneringshemsidan
Livesändning