Isle of Man: Grandelius spelade remi mot Nakamura

Publicerad 4 oktober, 2016 av Sverrir Thór

Nils Grandelius har satt sig i respekt hos världsstjärnorna. Foto: Lars OA Hedlund
Nils Grandelius har satt sig i respekt hos världsstjärnorna. Foto: Lars OA Hedlund

Har man spelat remi mot en nybliven OS-mästare som också är en av världens tio bästa spelare så borde man väl kunna spela remi mot alla nyblivna OS-mästare som är bland världens tio bästa spelare. Nja, riktigt så enkelt är det kanske inte men för Nils Grandelius visade det sig dock gälla i fjärde ronden av den starka öppna turneringen på ön Man. Han följde nämligen upp remin mot Caruana i rond tre genom att spela remi mot Hikaru Nakamura i rond fyra.

Var partiet mot Caruana underhållande och spännande kan man inte säga det samma om det mot Caruana. Det var en avslagen historia som aldrig lyfte på riktigt utan det var tydligt att spelarna hade respekt för varandra. Någon risk tog man aldrig och avvecklade så fort som möjligt till ett slutspel som aldrig såg ut att bli annat än remi.

Om Grandelius är glad efter sina två remier mot världsstjärnorna från USA så lär den andre svenske deltagaren, Tiger Hillarp Persson, inte vara fult lika glad efter sin grova blunder i partiet mot indiern Hemant Sharma. I en jämn ställning där indiern dock eventuellt hade en marginell fördel spelade svensken bort en kvalitet samtidigt som han exponerade sin kung och ställningen brakade fullständigt ihop.

Efter fyra ronder har Grandelius 3 poäng och besitter en delad sjundeplats. Tiger Hillarp har tagit 2 poäng och är på delad 59:e plats. Leder gör legendaren Alexei Shirov från Lettland som vunnit alla sina partier. I femte ronden möter Grandelius ännu en världsstjärna då engelsmannen Michael Adams står för motståndet. Tiger Hillarp får möta skotten IM Stephen Mannion.

Turneringshemsidan
Livesändning