Blomqvist åtta i Oslo – Kovalenko överlägsen vinnare

Publicerad 7 oktober, 2016 av Sverrir Thór

Erik Blomqvist vann sitt sista parti i Oslo Chess Festival och fick därmed till slut ihop 6½ poäng vilket räckte till en åttonde plats. Han fick två poäng mindre än slutsegraren Igor Kovalenko från Lettland som visade sig obarmhärtig i sista ronden, när det hade räckt med remi, och slog ukrainskan Dolzhykova. Samtidigt spelade Aryan Tari remi mot Dolzhykovas landsman Zubov och Kovalenkos segermarginal blev därmed 1½ poäng. På de nio ronderna fick Lettlands nya schackstjärna 8½ poäng och släppte endast en remi, mot just Tari.

På andra plats, med bättre kvalitetspoäng än den unge norrmannen kom bulgaren Chatalbashev, och WGM Zhansaya Abdumalik från Kazakstan blev trea. Samtliga fick 7 poäng men det som förstörde Taris medaljchanser var att han fick en w.o. vinst mitt i turneringen och därmed inga kvalitetspoäng, något som på den här nivån måste ses som högst anmärkningsvärt.

Daniel Ronneland förlorade i sista ronden mot GM Arnaudov från Bulgarien och slutade på 30:e plats med 5½ poäng.

Turneringshemsidan