OS i Baku: Säker seger i öppna klassen – damerna förlorade

Publicerad 5 september, 2016 av Sverrir Thór

Sammanbitna miner hos Sveriges damer som åkte på sin första förlust i OS. Närmast kameran Anna Cramling. Foto: OS-hemsidan/Paul Truong.
Sammanbitna miner hos Sveriges damer som åkte på sin första förlust i OS. Närmast kameran Anna Cramling. Foto: OS-hemsidan/Paul Truong.

Efter tre raka matchsegrar i inledningen av schack-OS i Baku stötte det svenska laget på patrull i fjärde ronden. Motståndarna i Serbien visade sig för starka och Sverige, anförda av en Pia Cramling i storform, mäktade inte ta fjärde raka segern. Pia mötte WGM Jovana Rapport, gift med ungerska stormästaren och underbarnet Richard Rapport och fick tidigt chansen att kombinera sig igenom serbiskans försvar. Det tog sedan ett tag att bärga vinsten men den var aldrig i fara och Pia tog därmed sin tredje vinst på de fyra ronderna.

Inna Agrest fick tidigt en lite sämre ställning på andra bordet men kämpade sig tillbaka och tog initiativet. Efter våghalsigt spel där hon offrade kvalité för aktivitet fick hon dock aldrig riktigt kompensation och serbiska motståndaren kunde ro partiet i hamn. Jessica Bengtsson hamnade fel i slutspelet efter ett jämnt parti och gav motståndaren en marginell fördel som hon sedan förvaltade utomordentligt bra och i avgörande skede hamnade svenskan fel och kunde efter det inte rädda partiet.

Efter ett jämnt spel i öppningen och mittspelet exponerade sig Anna Cramling lite för mycket och gav sin motståndare en stark löpare som placerade på d5 dominerade hela brädet. Motståndaren utnyttjade svagheterna i Annas ställning exemplariskt och vann till slut övertygande när den unga svenskan inte orkade hålla emot. Slutsiffrorna skrevs alltså till 3-1 till Serbien och Sveriges första förlust i OS är faktum.

I öppna klassen mötte Sverige handikappades lag (IPCA) och trots IPCA representeras av starka schackspelare rådde det aldrig några tvivel om hur matchen skulle sluta. På första bordet spelade Nils Grandelius ut sin ukrainska motståndare (IPCA representeras av spelare från olika länder) och stod klart bättre efter 15 drag. Han rodde sedan partiet säkert i hamn.

Tiger Hillarp var den ende svensk som inte vann sitt parti idag då han efter att ha haft ett svagt initiativ stora delar av partiet spelade oprecist i slutspelet. Det är inte säkert att han hade några vinstmöjligheter men helt plötsligt fick svensken befinna sig på den försvarande änden men det gjorde han med den äran och remi blev utfallet. Axel Smiths motståndare stod betydligt sämre i slutspelet när han gjorde bort sig ordentligt och Smith styrde skutan säkert i hamn.

Det gjorde även Jonathan Westerberg som likt Grandelius spelade på en helt annan nivå än motståndaren. Westerberg (svart) spelade Benkö-gambit och fick i princip manövrera fritt på damflygeln, något som sällan är bra för vit. 3½-1½ blev resultatet i Sveriges favör.

Femte ronden spelas imorgon klockan 13 och då möter Sverige Rumänien i öppna klassen medan damerna får ta sig an Ungern.

OS-hemsidan