Salomon och Andersson med normchanser

Publicerad 18 augusti, 2016 av Sverrir Thór

FM Tommy Andersson. Foto: Sören Svensson.
FM Tommy Andersson. Foto: Sören Svensson.

På onsdagen spelades två ronder i GM- och IM-turneringarna i Manhems schackvecka och i GM-turneringen har norrmannen Johan Salomon nu tagit täten. All must verkar vara ur Erik Blomqvist som tog en remi i de två ronderna samtidigt som Salomon tog 1½ och norrmannen leder nu med 5 poäng, en halv poäng före Rozentalis (som slog Blomqvist i dagens andra rond) och Greenfeld. Två ronder återstår och arrangören hälsar att Salomon fortfarande har chansen på en GM-norm men då behöver han ta 1½ poäng på de återstående ronderna, en inte helt omöjlig uppgift.

På en delad fjärdeplats ligger nu Petro Golubka och Erik Blomqvist, med 4 poäng.

Även i IM-turneringen finns det möjlighet till en norm då Tommy Andersson fortsätter övertyga. Han har bara släppt en poäng på de sju ronderna och behöver endast en remi på de två återstående för att säkra sin andra IM-norm. Andersson vann båda sina partier på onsdagen, först mot Ari Ziegler och sedan mot klubbkompisen i Burgsvik-Alva, Kim Nygren. Samtidigt förlorade största konkurrenten, Alonson Franco väldigt överraskande mot Rahul Kumar och därför har Thomas Ernst som vann båda sina partier återigen tagit sig upp på andra plats. Andersson leder med en hel poäng före Ernst.

Turneringshemsidan