Två svenska medaljer i Skol-NM

Publicerad 22 februari, 2016 av Sverrir Thór

Felix Tuomainen. Foto: Lars OA Hedlund
Felix Tuomainen. Foto: Lars OA Hedlund

Det blev två svenska medaljer i Skol-NM som avslutades i småländska Kosta igår. Felix Tuomainen tog ett mycket meriterande silver i klass A, där han var rankad åtta, och Milton Pantzar, kom på bronsplats i klass C, där han var högst rankad. Andra svenskar var inte med i medaljdiskussionen inför sista ronden, med undantag för kanske Martin Jogstad i klass B men då skulle allt behöva gå vägen. Faktum är att Felix och Milton var nog från början de som hade någon realistisk chans att ta medalj, förutom då kanske Martin Jogstad som var fjärde högst rankad i sin klass. Efter lördagens spel där han förlorade mot islänningen Jón Kristinn Þorgeirsson och norrmannen FM Johannes Haug, blev det dock för svårt.

Norrmanen IM Johan-Sebastian Christiansen var högst rankad och favorit i den äldsta klassen och han visade sig kunna leva upp till favoritskapet, byggde staket och vann i stor stil, 2½ poäng före nästa man som var Felix Tuomainen. Felix var på förhand rankad åtta i klassen men ratingmässigt var det dock en väldigt jämn lista bakom Christiansen och andra rankade färöingen FM Høgni Egilstoft Nielsen. Endast 80 Elo-poäng skilde mellan tredje rankade FM Dagur Ragnarsson, Island, och Felix. Efter en lugn start med två remier på fredagen fick Felix upp ångan på lördagen och vann båda sina partier. Han var den ende som kunde hota Christiansen inför söndagens spel men fick se sig besegrad av norrmannen och kunde sedan säkra silvret med en kort remi mot finländaren Eero Valkama.
-Det var inget jag räknade med innan turneringen startade eftersom jag bara var rankad åtta, så självklart är det en häftig känsla, säger Felix i samtal med schack.se.


Det var första gången han spelade NM och han påpekar att han faktiskt kom in som reserv i stället för Joar Ölund.

Milton Pantzar. Foto: Lars OA Hedlund
Milton Pantzar. Foto: Lars OA Hedlund
Liksom klass A hann klass B aldrig bli spännande. FM Jesper Thybo från Danmark visade direkt var skåpet ska stå och vann sin fem första partier. I sista ronden mötte han Martin Jogstad som hade möjlighet på tredje plats med vinst. Martin pressade på bra och fick dansken att jobba för halvan som säkrade gruppsegern en halv poäng före norrmannen FM Johannes Haug som fick slå ur underläge efter att ha förlorat mot Thybo i endast 20 darg i tredje ronden.

Inför söndagens spel i klass C verkade finländaren Toivo Keinänen gå mot säker seger. Han stötte dock på patrull i femte ronden i form av Milton Pantzar och helt plötsligt var gruppen vidöppen då dansken Nicolai Kistrup, som hade satt grus i maskineriet för Milton redan i andra ronden, var också i storform. Vidare gjorde Miltons vinst att även han befann sig i slagläge inför sista ronden men dock en halv poäng bakom den ledande duon. Alla tre vann sina partier i sista ronden och Milton hamnade följaktligen på bronsplatsen medan finländaren tog hem gruppsegern tack vare kvalitetspoäng.

I klass D var Hampus Sörensen fjärderankad men där fick han dock ta sig an ett nästan övermänskligt motstånd i form av de två danska underbarnen FM Jonas Bjerre som med sina smått otroliga 2424 i Elo för närvarande är Europas högst rankade 12-åring, och FM Filip Boe Olsen. Även Islands stora framtidshopp, Vignir Vatnar Stefánsson, fanns med i gruppen. Han är liksom de två danskarna ärrad som en veteran och har dessutom haft en mycket fin schackvinter med bland annat två fina vinster mot internationella mästare i Reykjavík-mästerskapet.

Philip Sandberg. Foto Lars OA Hedlund
Philip Sandberg. Foto Lars OA Hedlund
Hampus fick möta både Bjerre och Stefánsson i ronderna 2 respektive 3 och fick se sig besegrad i båda partierna. Mot dansken fick han inte mycket att säga till om men partiet mot Stefánsson var spännande och kunde nog mycket väl ha slutat till svenskens fördel om alla bitar hade fallit på plats. I sina övriga fyra partier tog han fina 3½ poäng och hamnade på en femte plats, dock inte som bäste svensk då Philip Sandberg svarade för en mycket fin prestation och hamnade på fjärde plats, även han med 3½ poäng men med bättre kvalitetspoäng då han utöver Bjerre och Stefánsson också fick möta Boe Olsen.
Det mötet ägde rum i sista ronden och dansken bjöd Philip på ett kraftigt angrepp vilket ledde till att svensken kunde ta remi via dragupprepning. Partiet återges i partivisaren och vi kan vara rätt så säkra på att det var dansken som var nöjdare med den remin då Philip hade en damvinst inom räckhåll när han tog remi. Verkligen synd men Philip visade att han är, liksom Hampus Sörensen, ett namn att komma ihåg inför framtiden.

I den yngsta klassen, klass E, stod Hugo Wernberg och Gustav Lindholm för en stabil insats. De var inte med i medaljsnacket inför turneringen men spelade stundtals bra och är även de namn att lära sig inför framtiden. En av de tävlande i E-klassen, finländaren Adam Karhola blev tråkigt nog sjuk och fick bryta turneringen.

Även om Skol-NM är en individuell turnering finns det ett inslag av lagtävlande och vissa av de nordiska länderna ligger stor tonvikt vid den inofficiella lagtävlingen. Den vanns i år av Danmark som sammanlagt tog 36 poäng, före Norge 35½ poäng och Island 34 poäng. Sverige fick totalt 28½ poäng vilket räckte till en fjärdeplats i lagtävlingen.
Efter partivisaren följer en summering av vinnarna och svenskplaceringarna. För övriga individuella resultat och placeringar hänvisas till Chess-Results.

Johan-Sebastian Christiansen. Foto: Lars OA Hedlund
Johan-Sebastian Christiansen. Foto: Lars OA Hedlund

Klass A (1996-1998):
1. IM Johan-Sebastian Christiansen, Norge, 6 poäng, 2. Felix Tuomainen, Sverige, 3½ poäng, 12. Jonathan Bernhard, Sverige, ½ poäng.

Jesper Thybo. Foto: Lars OA Hedlund
Jesper Thybo.

Klass B (1999-2000):
1. FM Jesper Thybo, Danmark, 5½ poäng, 6. Martin Jogstad, Sverige, 3 poäng, 8. Axel Berglind, Sverige, 2½ poäng.

Toivo Keinanen
Toivo Keinänen. Foto: Lars OA Hedlund
Klass C (2001-2002):
1. Toivo Keinänen, Finland, 5 poäng, 3. Milton Pantzar, Sverige, 4½ poäng, 6. Anna Cramling, Sverige, 3 poäng.

Jonas Bjerre
Jonas Bjerre. Foto: Lars OA Hedlund
Klass D (2003-2004):
1. Jonas Bjerre, Danmark, 5 poäng, 4. Philip Sandberg, Sverige, 3½ poäng, 5. Hampus Sörensen, Sverige, 3½ poäng.

Oskar Vikingur Davidsson
Oskar Vikingur Davidsson. Foto: Lars OA Hedlund
Klass E (2005-):
1. Óskar Víkingur Davíðsson, Island, 5 poäng, 9. Gustav Lindholm, Sverige, 2½ poäng, 11. Hugo Wernberg, Sverige, 2 poäng.