Favoriter i topp i Skol-NM

Publicerad 19 februari, 2016 av Sverrir Thór

Hampus Sörensen (till vänster) förlorade mot danske Jonas Bjerre i den andra ronden och har 1 poäng efter två ronder. Foto: Sverrir Thór
Hampus Sörensen (till höger) förlorade mot danske Jonas Bjerre i den andra ronden och har 1 poäng så här långt.
Foto: Sverrir Thór

De två första ronderna i Skol-NM i Kosta spelades på fredagen och än så länge är det favoriterna som glänser. I fyra av de fem klasserna leder de högst rankade spelarna, det är endast i klass C där Milton Pantzar åkte på en förlust i andra ronden, som favoriten inte leder.

I klass A är det IM Johan-Sebastian Christiansen, Norge, som leder efter en till synes tursam seger mot islänningen Oliver Jóhannesson i andra ronden. Felix Tuomainen spelade remier i båda sina partier och ligger på en delad femte plats men Jonathan Bernhard ligger på elfte plats med ½ poäng. I första ronden gjorde Jonathan en mycket stark insats och spelade remi mot dansken Victor Nielsen som är nästan 400 Elo-poäng högre rankad. Jonathan pressade sin motståndare hårt men dansken försvarade sig bra och höll remin.

I klass B leder FM Jesper Thybo, Danmark, och FM Johannes Haug, Norge, med full poäng. De möts i tredje ronden i ett parti som kan bli avgörande för hela klassen med tanke på att dessa två måste ses som favoriter till slutsegern. Martin Jogstad har häng på toppen efter 1½ poäng på de två ronderna med Axel Berglind har 1 poäng.

I klass C är det finskt och danskt i topp genom Toivo Keinanen och Nicolai Kistrup. De båda har full poäng och möts således i tredje ronden. Milton Pantzar ligger på en delad femte plats med 1 poäng och Anna Cramling på en delad åttonde plats med ½ poäng.

I klass D, som är en oerhört intressant klass, är tre spelare i ledningen. Dessa är FM Jonas Bjerre, Danmark som med sina 2424 är hela Skol-NM:s högst rankade spelare, hans landsman FM Filip Boe Olsen, och Vignir Vatnar Stefánsson som av många anses vara Islands stora framtidsnamn i schacket. Ett av turneringens mest intressanta partier hittills var Jonas Bjerres parti mot norrmannen Afras Mansoor i första ronden. Norrmannen visade ingen respekt för sin mycket högre rankade motståndare och öste på med ett till synes mycket farligt kungsangrepp. Danska supertalangen höll dock lugnet och kunde försvara sig bra men ett tag såg det ut som att norrmannen kanske skulle kunna skrälla ordentligt. Hampus Sörensen som fick ta sig an Bjerre i andra ronden och förlorade och Philip Sandberg har 1 poäng och ligger på en delad fjärdeplats.

I klass E leder islänningen Óskar Víkingur Davíðsson som enda spelare med full pott. Hugo Wernberg har spelat två starka remier och Gustav Lindholm har även han 1 poäng. De två ligger på en delad femteplats.

Tredje och fjärde ronden spelas imorgon, lördag.

Chess-Results