Sverige ett nummer för litet

Publicerad 6 augusti, 2014 av Axel Smith

Grandelius1os-logga
När det var dags för Tjeckien, det första svåra hindret i OS, valde alla svenskar öppningar de var väl förtrogna med. Tiger Hillarp spelade modernt, strax innan hans nya moderntbok släpps, Nils Grandelius valde Grunfeld, Evgenij Agrest en variant i Anti-slav och Emanuel Berg samma variant mot Berliner som Nils spelat tidigare i OS.
Men hindret visade sig vara lite väl högt för att klättra över. Emanuel fick inte ut något och de tre andra kom snart på defensiven. Att Nils (bilden, från en tidigare rond) höll remi blev det enda glädjeämnet.
– Man ser alltid några chanser i varje parti, säger Stellan Brynell. Men det var inte riktigt nära.
Så då är ni inte särskilt besvikna efter förlusten?
– Förlusten? Malmö FF slog Sparta Prag med 2-0, så sammanlagt blev det 3-3 mot Tjeckien.

I rond sex blir det överkomligt motstånd i Estland. Sverige vann stort i OS för fyra år sedan och sedan dess har de endast förstärkt på kaptenssidan med Kaido Kulaots, LASK. På fjärdebordet spelar Juri Krupenski, Burgsvik.
Men först är det dags för en vilodag och då blir det förmodligen ännu högre berg som ska bestigas.

Samtliga partier genomspelningsbara / Landslagsbloggen / Resultat / Livesändning 14.00 med Sverige-Vietnam (damklassen) och Sverige-Estland (Öppen klass)
Lars Grahn rapporterar på Inte bara schack och bergensjakk.no samlar artiklar från norsk media.