Rapport från Amatör-VM på Rhodos

Publicerad 12 augusti, 2014 av Niklas Sidmar

ACO_RhodosACO (Amateur Chess Organization) anordnade i år sitt tredje världsmästerskap för amatörer. Varje är spelas det på en ny plats och ACO väljer sannerligen sina spelplatser med omsorg; 2012 i Dubai, 2013 på Kreta och i år spelades det på Rhodos. Samtliga tacksamma resmål om man som deltagare vill kombinera semester med schack.
Som ni kunde läsa i TfS nummer 2/2013 så placerade jag mig på en fin tredje plats i nästhögsta klassen på Kreta 2013 och därför kunde jag inte heller låta bli att vara med även i år och har således deltagit i samtliga tre Amatör-VM i ACO:s regi hittills.
Mellan 7-16 juni ägde tävlingen rum, vilket passade svenska deltare illa på grund av skolavslutningar och dylikt. Representanter från Sverige var tre medlemmar från Landskrona Schackklubb: Mikael Svensson, Tord Olsson och Johan Sjölander.
Det dumma datumet för svenskt vidkommande till trots så fortsatte tävlingen den positiva trenden med en ökning av antalet deltagare, denna gång 237 spelare från 26 länder! Dessa spelare fördelades på 7 klasser; allt från grupp A för spelare mellan 2200-2400 ner till nybörjarklassen grupp G för spelare mellan 0-1200 i rating. Jag spelade i grupp B, Tord i grupp D medan Johan spelade i grupp F.
Samtliga deltagare bodde i det enorma hotellkomplexet Esperides på Rhodos med all-inclusive-paket till förmånliga priser. Som vanligt så satsar ACO på alla deltagares upplevelser snarare än saker som till exempel större prissummor. Precis som tidigare år så var det en alldeles utmärkt vistelse på hotellen och tävlingen var väldigt väl arrangerad.
Själva turneringen spelades i en enorm konferenslokal där samtliga 237 deltagare spelade samtidigt. 9 ronder Schweizer med normala betänketider med 90+30 minuter samt 30 sekunders tidstillägg per drag.
Jag kom på plats 17 av 30 i grupp B och Johan kom på 12:e plats av 14 i grupp F. Desto bättre gick det för Tord; i grupp D för spelare mellan 1600-1800 spelade hela 52 spelare och med en stark slutforcering med 3 raka vinster i de sista 3 ronderna så hamnade Tord på en fin 5:e plats med 6,5 poäng av 9 möjliga! Alla resultat från tävlingen kan man hitta på hemsidan.
Varje år spelas turneringen på ett nytt ställe; 2015 så fortsätter de senaste årens tema genom att spela på en ny grekisk ö. Mellan 9-18 maj 2015 så avgörs ACO:s Amatör-VM på Kos och det återstår att se om de lyckas locka fler svenskar då!
Här följer Tords femte parti i turneringen där hans jakt uppåt i tabellen började, en jakt som till slut gav honom den fina femteplatsen.

(Foto: Savvas Argirou, ACO)