Oavgjort igen

Publicerad 9 augusti, 2014 av Axel Smith

os-loggaellinorEllinor Frisk blev färdig först och gav Sverige ledningen med 1-0 mot Litauen.
– Jag tänkte för länge i en ställning, säger hon efter partiet. Det var dåligt! Annars gjorde jag helt okej drag. Hon kom passivt med sin springare och jag fick fint spel. Det kändes som att det gick lite för enkelt idag.
Pia Cramling pressade hela partiet, men motståndaren försvarade sig bra. Remi blev det även för Emilia Horn, efter att enkelt ha hållit ett tornslutspel med bonde under. Dessförinnan hade hon spelat upp en lovande ställning och var nära att få ut mer av sitt initiativ (se nedan).
Inna Agrest var sist kvar, inte bara i Sveriges match utan bland alla partier i damklassen. I ett slutspel med pjäs under höll hon på att väva ett mattnät, och motståndaren tvingades offra ett torn för att rädda kungen. Därefter kunde det ha mynnat ut i remi om hon offrat tillbaka en kvalitet (se nedan).
På kvällen var det uppvisning med magikern Vasanth. En av Norges lagledare tyckte att de hellre kunde fått en trollkonstnär vid brädet.
– Det var väldigt häftigt, säger Ellinor. Han tryckte in en cigarett i pannan och trollade sedan fram den ur munnen. Plötsligt förvandlades den till en duva! Och så trollade han fram Kasparov ur en låda.
I rond åtta väntar sjuttonderankade Kazakstan.
– Det blir nog tuffare, men det är roligt att möta starkare lag. Det är det vi vill!
Foto: Calle Erlandsson.