Nästan mot England

Publicerad 13 augusti, 2014 av Axel Smith

weiyios-loggaNigel Short har ägnat mycket energi åt Garry Kasparovs presidentvalskampanj och stått över flera ronder. Det verkar också ha påverkat hans spel. Mot Tiger Hillarp blev han nonchalant i försvarsspelet och mattsatt kring tidskontrollen. Därmed behövde Sverige ytterligare en poäng för att klara oavgjort. Gawain Jones offrade kvalitet mot Evgenij Agrest och avgjorde på angrepp medan Michael Adams fick in ett vackert drag som förstörde bondestrukturen för Nils Grandelius (se partivisaren). 2-1 till England.
   Hans Tikkanen spelade en ovanlig uppställning mot David Howell. Båda använda mycket tid och Sverige lagledare Stellan Brynell förutspådde tidigt en tidsnödsduell. Han verkade inte helt missnöjd över det – redan då hade hann på känn att Sverige behövde vinna det partiet. Och Hans fick sina chanser. Han offrade en pjäs för en fribonde och en säkrare kung och stod på vinst, men missade en avvecklingsmanöver. 1-3.

Kina vann toppmötet mot Frankrike med 2½-1½ efter solitt spel och behåller ledningen inför den sista ronden. De har redan mött närmaste förföljaren, Ungern, och ställs i stället mot tiondeplacerade Polen. 2-2 bör vara tillräckligt för guld. På bilden syns 15-årige Wei Yi. Foto: Calle Erlandsson.
   Norges förhoppningar om en topplacering grusades efter en storförlust mot Kroatien.
– Det fungerar inte, sa Magnus Carlsen till NRK efter partiet. Varken kreativiteten eller de enkla sakerna är där. Det kändes bra före ronden, men efter en halvtimme var jag helt tom. Ingenting där, det kommer inte några idéer eller någonting.
   Han tror bara att formsvackan är tillfällig, när han spelar en turnering med sex spelare i spellokalen i stället för tusen går det bättre att koncentrera sig. Samtidigt ville han inte skylla på det.
   Island klarade 2-2 mot Turkiet och är bästa nordiska lag, men får möta svåra Egypten i sista ronden. Norge, Norge II, Finland och Sverige är alla hack i häl. För Sveriges del gäller det att besegra Bangladesh.