Förlust mot Spanien

Publicerad 10 augusti, 2014 av Axel Smith

emanuelos-loggaSverige var chanslöst mot Spanien och förlorade med 3-1 efter att Hans Tikkanen och Emanuel Berg (bilden) stått för remierna. Ställningen nedan får illustrera.
Tungt gick det även för Norge, som förlorade med 1½-2½ mot Tyskland efter att Magnus Carlsen blivit utspelad i ett slutspel. Partiet varade så länge att NRK hann avbryta sin sändning, vilket ledde till en tittarstorm med kommentarer som ”skandal”, ”antiklimax” och ”skuffende”.
Azerbajdzjan leder före Kina, som än så länge endast förlorat ett parti. I stället för att ta ut laget efter ranking ordnade de en uttagningsturnering, vilket ledde till att tre 2700-spelare inte kom med. Topprankade Ryssland är – återigen – borta ur toppstriden efter 1-3 mot Tjeckien. Kasparov lär fortsätta att skaka på huvudet, men mest tänker han nog på presidentvalet på måndag. SSF:s ordförande Carl-Fredrik Johansson har kommit till Tromsö för att lägga Sveriges röst.
– Jag tycker att det är viktigt att ta reda på hur Fide fungerar, säger han. Och lära känna de andra nationerna.
Han berättar att SSF har träffat båda kandidaterna, Kirsan Iljumzhinov och Garry Kasparov. Centralstyrelsen har tagit ett beslut om vilken kandidat de röstar på men kommer inte att gå ut med det förrän efter att valet är avgjort.
– Vi vill stå utanför smutskastningen. Berättar vi vem vi röstar på blir vi en del av ett system vi inte vill vara med om.
Det har varit och är mycket smutskastning mellan Iljumzhinov och Kasparov, och de anklagar varandra för att köpa röster. Carl-Fredrik har en förklaring:
– Det här är två personer som kommer från en annan demokratisk tradition än vad vi gör.

Landslagsbloggen / Resultat / Partier / Livesändning 14.00: Sverige-Kazakstan (damer) & Japan-Sverige (öppen klass)
Lars Grahn rapporterar på Inte bara schack och bergensjakk.no samlar artiklar från norsk media.