3-1 mot Japan

Publicerad 11 augusti, 2014 av Axel Smith

os-loggaBåde Emanuel Berg och Nils Grandelius vann klara partier, men Hans Tikkanen gick däremot på en taktisk grej. Han valde att offra pjäs men fick inte tillräckligt mycket spel och förlorade. Sist kvar var Tiger Hillarp (bilden).
   Han har varit med och startat en Goklubb i Malmö. Att lösa kombinationer i ett annat brädspel är givande, menar han, det vässar räkneförmågan utan att riskera att hamna i samma slentrian som schack kan innebära för professionella spelare. För Tiger är schack i första hand en kamp, även om han emellanåt verkar nog så intresserad av den konstnärliga biten.
   Inför matchen gick det rykten om att han preppade på motståndarens Shogipartier. Han valde han en relativt oambitiös öppning som i första hand syftade på att låta båda spelarna spela av egen kraft. Strategin lyckades: i ett slutspel med olikfärgade löpare och torn vann han med små medel.

Kina vann toppmatchen mot Azerbajdzjan och med tre ronder kvar leder de med en matchpoäng före fem förföljare. I rond nio försöker Ukraina hämta in försprånget.

Landslagsbloggen / Resultat / Partier / Livesändning 14.00: England-Sverige (damer) & Sverige-Albanien (öppen klass)
Lars Grahn rapporterar på Inte bara schack och bergensjakk.no samlar artiklar från norsk media.