Tidskrift för Schack 1944

Publicerad 8 november, 2013 av Niklas Sidmar

tfs441nDen 15 juni arrangerades “Schackspelets dag” på Skansen med två konsultationspartier mellan ett lag från Söder och ett från övriga Stockholm som huvudnummer. Folke Ekström, Zandor Nilsson, Erik Lundin och Gösta Stoltz var några av de mer namnkunniga deltagarna i matcherna. Paul Keres kom till Sverige en dag för sent för att kunna medverka men spelade en match över sex partier mot Folke Ekström, en match som han vann med 5-1. Botvinnik vann en turnering i Moskva, Boden och Kiruna spelade oavgjort i en telefonmatch och vid kongresstävlingarna i Lidköping blev det rekorddeltagande med 168 spelare. I landslagsklassen vann Stig Lundholm före Paul Keres, som deltog utom tävlan. Enligt rapporteringen spelade Keres inte med sedvanlig glöd och oro för familjen hemma i Estland angavs som skäl, då kriget vid tidpunkten för turneringen alltmer närmade sig hans hemland. På Gotland spelades en propagandamatch mellan landsbygden och staden över hela 103 bord, en match som slutade med tre poängs segermarginal för staden. Erik Arnlind blev Stockholmsmästare, Martin Johansson Dalamästare och Willy Pettersson Östgötamästare under året. Året avslutades med ett stort jubileumsnummer då TfS femtionde årgång var fullbordad.
Om allt detta och mycket därtill stod det att läsa i TfS under 1944! Så ladda ner tidningarna och hugg in på ett smörgåsbord av turneringsreferat, kommenterade partier, studier, historiska artiklar, intervjuer och mycket annat.