Europacupen: Limhamn tolva!

Publicerad 26 oktober, 2013 av Axel Smith

ECCosmaniEn Passant var regerande holländska mästare, men i Europacupen tappade de Anish Giri till en utländsk klubb. De var ändå högre rankade än Limhamn, men Malmölaget gjorde på nytt en utmärkt laginsats. På Inte bara schack skriver Peter Månsson att Björn Ahlanders motståndare åkt hem till Ryssland efter att visumet gått ut. 1-0. Philip Lindgren hamnade i ett passivt tornslutspel med lika bönder. Helt enligt läroboken satsade han på aktivt försvar, men det höll inte. Stefan Schneider tog däremot sin fjärde IM-norm (samma källa som ovan) genom att spela resolut genom hela partiet. Hans parti kan ses i partivisaren med några få kommentarer.
På alla de tre sista borden hade Limhamn merbonde, men spelade säkert för att inte förlora. Osmani Penalver bytte ner tills det inte fanns mer att hämta (remi), medan Linus Johansson tog remi i en vunnen ställning. Christian Jepson kunde antagligen bryta ner GM Friso Nijboers försvar, men gick in i olikfärgade löpare. Limhamn slog därmed En Passant med 3½-2½ och slutade tolva, tolv placeringar över sin förhandsranking.

Team Novi Bor vann sista matchen och blev det förste tjeckiska lag som vunnit Europacupen. Tillsammans med Lorenz Maximilian Drabke (Tyskland) blev Norges schackförbunds ordförande Jøran Aulin-Jansson bästa poängplockare med 6½/7.
I damklassen avslutade Monte Carlo med sin fjärde 4-0-seger och fick totalscoren +20=7-1. Pia Cramlings gjorde vad hon skulle och lite till med 5/6.

Bildtext: Limhamns sjättebordsspelare Osmani Penalver.
Limhamns resultat / Turneringshemsida (bland annat med samtliga partier)