Minnesord:Thomas Ekroot

Publicerad 16 september, 2013 av Niklas Sidmar

Thomas Ekroot, hedersordförande i Södra SASS, ställde undan pjäserna för gott i vintras. Thomas föddes 1931 som amerikansk medborgare i gruvstaden Hibbing i Minnesota i – som bekant – klassisk amerikansk svenskbygd. Hibbing har med tiden uppnått världsrykte, eftersom Bob Dylan växte upp i den. Thomas kunde därför på sin underbara svenskamerikanska brytning berätta en och annan anekdot om hur denne gigant var som parvel, liksom om de med Thomas mer jämnåriga kusinerna till Dylan i skolan. I det civila utbildade sig Thomas till revisor, vilket efter ett amerikanskt företagsuppköp i Sverige förde honom till förfädernas marker, där han gifte sig och fick fem barn.
I decennier skötte Thomas de facto vår ekonomi, inklusive att han var med och byggde upp vårt Bingolotto, en verksamhet präglad av den noggranna bokföring som alltid var Thomas kännetecken och en förutsättning för att sådan försäljning ska fungera i klubbregi på sikt. Han var också aktiv som funktionär i Stockholms Schackförbund och primus motor i den uppryckning som skedde 1987 när Stockholms Södra Schacksällskap (grundat 1910) gick samman med SASS (grundat 1934) till dagens Södra SASS. Detta för att bara nämna några av hans många insatser i Stockholms schackliv.
Thomas älskade schack. Som spelare var han inte bara en kämpe, utan också en finurlig lirare med mer än en räv bakom örat. Flera av oss med högre ranking fick erfara detta, för någon enkel vinst var det aldrig fråga om med Thomas på andra sidan brädet. Så sent som i september 2012 ställde han upp och representerade oss i Lag-DM. Det känns tomt nu utan Thomas i Södra SASS, men klubben lever vidare – precis så ville han säkert ha det.

Bosse Franzén
Ordförande Södra SASS