Politiken: Grandelius jagar täten

Publicerad 31 juli, 2013 av Axel Smith

erlandsson_jenskTopprankade Ivan Cheparinov leder turneringen ensam på 5/5. Bland de tolv jagande spelarna återfinns Nils Grandelius, som vann som svart mot GM Allan Stig Rasmussen. Nils spelade enkla och sunda drag medan hans motståndare verkade känna att han som vit hade en skyldighet att skapa något. I drag 25 gick Rasmussen på en enkel taktik och förlorade kvalitet och partiet. Leta själv efter vinsten i det sista partiet i visaren nedan.

GM Jens Kristiansen spelade simultan under tisdagen. Calle Erlandsson (bilden) spelade Lundinvarianten i spanskt, som Erik Lundin förlorade med i SM-särspelet 1961 men rehabiliterade sex år senare. Calle har fått tips av honom, vilket bland annat undertecknat fått råka ut för. Nu blev veteranvärldsmästaren nästa offer. Se partiet i partivisaren.

Temat på gårdagens åtta kombinationer var naturligtvis damoffer, men inte något av dem var ett äkta offer om man frågar Spielmann. Vinsten håvades ju snabbt in i samtliga ställningar. Lösningarna visas nedan, tillsammans med dagens sex problem. De har ett nytt tema, men syftet är inte någon djupare pegagogisk poäng. Det går dock inte att undvika att poängtera hur många kombinationer det finns i pgn-filerna. Definitivt mer än en per parti, och ofta avgörande. Kombinationer är alltså det klart viktigaste att träna på.
Axel Smith

Foto: Turneringshemsidan / Resultat på chess-results (nu med översikt över svenskarna)
Alla partier genomspelningsbara
Live: 1-1112-3536-42 – Rond 6 onsdag kl 13.00
Se även rapporter på Inte bara schack