Svenskt ungdomslag i Lettland

Publicerad 16 februari, 2013 av Niklas Sidmar

lettland“I Lettland, i den kända badorten Jurmala, pågår just nu en lagtävling för barn: Alexei Shirov Winter Cup. Tävlingen arrangeras av den kände Alexei Shirov och lockar deltagare från Lettland, Litauen, Vitryssland och Ryssland. På plats för Sveriges del är också ett lag från Stockholms Schacksällskap med förstärkning från  Sollentuna SK. Laget består av Adrian Ekenstierna, Edvin Hoac, Lisa Fredholm, Matvej Tabor, Matija Svetic och Brandy Paltzer. Reserv är Trino Paltzer. Med som tränare och lagledare är Luis Couso. Tävlingsformen är lite speciell; man spelar två Schweizerturneringar om sju ronder, en för pojkarna och en för flickorna.
Första ronden, som spelades den 14:e februari, gick det lite skakigt för de svenske. Endast 1½ poäng lyckades man skrapa ihop efter vinst för Edvin och remi för Adrian. De andra hade dock lovande ställningar allihop, så spelarna gick till sängs med gott mod.
Rond två, som spelades den 15:e februari, gick över förväntan. Lisa och Adrian vann och de övriga spelade remi; 4 poäng till det svenska laget!
-Vi har kommit mest för att lära av de talangfulla och väl förberedda ungdomarna från de forna sovjetrepublikerna. Men efter andra ronden verkar det som vi nog kan lära dem något också!”, säger Luis.
På lördagen den 16:e februari är det dubbelrond. Samtidigt pågår en snabbschacksturnering på grannhotellet, Vladimir Petrov Memorial, med deltagande av sådana storfräsare som Ivanchuk, Morozevich och Shirov själv.”
Daniel Fredholm
(Foto:Daniel Fredholm. Den svenska truppen tillsammans med Shirov)