Sverige 28:a

Publicerad 18 augusti, 2014 av Pia Cramling

OS är redan över och det har varit  två härliga veckor med damlandslaget – tack tjejer!

I sista ronden ställdes vi mot Kuba, som var seedade före oss med sin 19:e plats på startlistan.   Vi hade tidigare under tävlingens gång mött flera lag som låg lite före oss rankingmässigt Österrike, Vietnamn samt Kazakstan och spelat tre jämna matcher även om vi till slut förlorade två av dem med minsta marginal.

När Ellinor fick sin kubanska motståndare att ge upp i slutspelet skrevs  resultatet till oavgjort 2-2 och lite överraskande gav det oss en liten skjuts upp i sluttabellen till en 28:e placering –  snäppet över vårt startnummer i olympiaden.

Juan, vår lagkapten, var nöjd med slutresultatet och påpekar att Sverige slog ett rekord – inget annat lag i dam-OS spelade så många oavgjorda matcher som vi – hela fem stycken.

Det var dessutom bara  de tre medaljörerna Ryssland, Kina och Ukraina som förlorade färre matcher än svenskorna.  Fyra vinster, fem oavgjorda och två förluster blev vårt facit.

Juan  var mycket glad över att vi fick ihop två individuella medaljer. Ellinor fortsatte sitt fina spel från Visma och SM. Det är Ellinors andra  OS och här blev det ett genombrott med en bronsmedalj på bord 3.  Även jag knep en bronsmedalj och är nöjd med att jag inte förlorade något parti. Om Inna på bord 2 hade hittat formen vet man aldrig hur högt vi hade kunnat placera oss!

Schack-OS är en oerhört inspirerande tävling med en härlig blandning av toppspelare och bredd  – dessutom det 4:e största sportarrangemanget i världen – och nu har även damklassen vuxit och blivit riktigt stor – i Tromsö deltog 136 damlag från 134 nationer.

Det var min elfte olympiad under åren och jag har trivits väldigt bra i Tromsö och tycker att norrmännen gjorde ett strålande arrangemang. Hotell och mat var utmärkta ( en del spelare tröttnade med tiden men jag tycker att det nästan alltid fanns något gott att välja i buffén på vårt hotell). Spelokalen låg på en kort promenads avstånd vilket är en lyx och inte alls en självklarhet under en så pass stor tävling som en olympiad.  Schack varvade jag med långa  promenader ofta med lagkompisarna och en och en annan joggingtur. På den första fridagen blev det ett besök på Polaria, världens mest nordliga akvarium. Sälarna tränas dagligen och under OS blev det även  schack för dem!