Rond 8

Publicerad 10 augusti, 2014 av Stellan Brynell

I Japan är Shogi och Go de stora spelen men det finns några få som spelar vår typ av schack också. Eftersom Shogi är ett väldigt taktiskt spel så förmodas japanerna spela taktiskt även i vanligt schack. Om det verkligen stämmer har jag ingen aning om. I matchen mot oss räckte i vart fall inte deras kunnande till utan vi tog en säker 3-1 seger.

Nils var svart i Draken och fick snabbt bra spel som ledde till att han vann en bonde. Några taktiska trix syntes inte till utan Nils vann säkert.

Tiger pressade som vit men japanen försvarade sig bra. Man kom in i ett slutspel som borde slutat remi, men här visade det sig plötsligt att japanen inte alls kunde orientera sig i ställningen utan Tiger vann snabbt och enkelt.

Hans spelade lite riskabelt med de svarta pjäserna för att provocera motståndaren till misstag. Den taktiken lyckades till fullo men när misstaget väl kom gjorde Hans ett ännu större misstag själv som förlorade pjäs och senare också partiet.

Emanuel fick tidigt en bra ställning mot en vilt sluggande motståndare. Det offrades bönder som Emanuel glatt tog och någon speciell kompensation hade japanen inte utan Emanuel kunde säkert föra partiet till seger.

I morgon väntar Albanien. Inget dåligt lag men vi är favoriter.