Mental kollaps och matt i 3 drag

Publicerad 6 augusti, 2014 av Emilia Horn

Mitt schackspelande fungerar inte riktigt här i Tromsø. Min hjärna knyter sig och jag blir alldeles stirrig under ronderna. Värst är det i början av partiet, då jag tycks ha glömt allt jag någonsin lärt mig. Är det för att jag är nervös? Kanske, men varför skulle jag vara mer nervös nu än på tidigare OS? Troligen beror det snarare på sömnbrist och stress. Jag har alltid haft svårt att sova, men här är det värre. Sedan jag började med öronproppar slipper jag i alla fall höra trafikbullret, men jag vaknar ändå flera gånger under natten. Då jag sover så dåligt under natten vore det bra med en stunds vila före ronden. Tyvärr lyckas jag inte klämma in mer än en kvarts avkoppling. Normal FIDE-tid är att starta ronderna kl. 15, men här i Norge börjar matcherna av någon obegriplig anledning redan kl. 14. En timme tidigare innebär en timme mindre vila.

Att jag är stressad har säkert att göra med mina preppar. De två första prepparna gick inte in alls (motståndarna spelade helt andra öppningar). Igår mötte vi Österrike. Det verkade som att de bara hade fyra spelare, så jag preppade mot deras fjärdebordsspelare. När jag var klar, och hade tänkt att lägga mig och vila, så visade det sig att Österrike tydligen hade en reserv! Som jag skulle möta! Jag kände paniken komma – hur skulle jag hinna preppa mot en ny spelare??! Som tur var spelade hon samma öppning som den jag redan hade preppat mot, dock en lite annan variant. Jag försökte snabbt få in de nya varianterna i huvudet, men uppenbarligen misslyckades jag. Istället för att ta in ställningarna, så försökte jag komma ihåg drag. Stort misstag! När jag satt vid brädet försökte jag minnas var damen skulle stå. 11. Df2 verkade rätt. Draget senare kom jag på att det var 11. De4 jag skulle göra! Df2 var i en annan variant. Suck! Sedan gick det bara utför i partiet. Ett tag såg det ut som att vi skulle förlora matchen med 4-0. Pia och Ellinor lyckades dock rädda en matchpoäng. Puh!

Jag spelade inget bra parti igår. Det fanns dock en spelare som hade en betydligt värre dag: Esse från Togo. Hon förlorade i 3 drag!

(En annan Togo-spelare blev mattad i 9 drag i ronden innan.)

Idag möter vi Norge 2. Jag står över, och ska istället ägna dagen åt att läsa. Ska jag välja Pump Up Your Rating eller The Chess Mysteries of Sherlock Holmes?