Sverige – Brasilien

Publicerad 9 september, 2012 av Axel Smith

Med vinst kan vi komma bland de 20 bästa lagen, en av Sveriges bästa placeringar på mycket länge. Efter tre raka vinster är vi optimistiska och ser oss nästan som favoriter, trots att vårt snitt är 50 elopoäng lägre. Tre av Brasiliens spelare har underpresterat, och den enda som spelat bra vill helst vara vit.

Uppdateringarna nedan kommer i omvänd kronologisk ordning.

14.35 

diagram2

Nils avslutade med ett vackert taktiskt trix. På 35…Dxe6 kommer 36.Dd4 med oundviklig matt.

Pontus matt var 25…Dh1+! 26.Lxh1 Sh2+ 27.Ke1 Tg1 matt.

Samtidigt togs Hans parti remi.

3-1!! Det stämde som vi trodde, att vi var favoriter.

14.30 

Leitao-Grandelius (efter 31…Lxc5): Om Nils byter på c5 nu får han en ställning han inte kan förlora. Emanuel undrar om den går att undvika att vinna.

Vescovi-Tikkanen (efter 41.e4): Hans valde den säkra vägen, det kommer att bli remi inom kort.

14.10

Allt går bra just nu!

Grandelius-Leitao (efter 28…Dc7): Leitao har blivit desperat, och nu gäller det bara för Nils att hålla tungan rätt i mun genom tidsnöden.

Vescovi-Tikkanen (efter 29.Txd4): Hans kan nu välja mellan enkel remi, genom att byta en bonde på damflygeln, eller att försöka spela på vinst genom att ge ett par kungsflygelbönder och ta a4-bonden.

Allt ser ut att gå mot matchseger. Kan det till och med bli 3-1?

13.50

OS-slaven tog en mycket viktig poäng!!

diagram

Svart drar och sätter matt i tre drag.

Emanuel är tillbaka, och berättar att han var nöjd med remi efter att ha blivit utpreppad. Mot Fier är det viktigt att spela snabbt, annars börjar han få vittring på mer. Därför tänkte inte Emanuel länge innan han tillät dragupprepningen.

Grandelius – Leitao (efter 24…b5): Leitao försämrade sin bondestruktur med fxg6 – han kände antagligen att det skulle bli lite trångt kring kungen om han slog med h-bonden, eller så ville han använde f-linjen. Hur som helst tror vi på Nils nu!

Vescovi-Tikkanen (efter 22.Dxc4): Hans la in c6-c5 följt av dxc4, men har fortfarande kvar sin svaga b6-bonde. Det känns som att Vescovis fördel är ungefär lika stor som Nils.

13.10

Grandelius – Leitao (efter 19.h5): Nils gör det mest logiska och angriper på kungsflygeln – bonden på e5 gör ju att svart har svårt att få dit försvarspjäser. Kanske kan ett pjäsoffer på g6 komma i sinom tid. Lite obehagligt för Leitao!

Vescovi-Tikkanen (efter 18…De7): Hans har som väntat fått upp farten. Hans bondestruktur är något sämre, med b6-bonden på en halvöppen linje. Den halvöppna linje som svart har, e-linjen, ger inte något angreppsmål. Jag tror ändå på remi, eftersom Hans är mycket stark när han försvarar sådana ställningar.

Berg-Fier: Remi, bra!

Milos-Carlsson (efter 22…Lh6): Milos försvarar sig bra. Jag var inte med och analyserade ställningen, men litar på att Pontus har koll på nyanserna. Han ger gärna både kvalitet och bonde för angrepp. Nu är det till och med sunt. Ett nyckelparti som kan gå åt bägge håll.

12.30

Leitao-Grandelius (efter 15…Sd5): Leitao avvek från Sasikirian-Adams i elfte draget och lämnade ett drag senare Nils analyser. Han har fått en stabil punkt på d5 för en springare, men bonden på e5 ger Nils terräng. Tycker ändå svarts ställning ser tillräckligt solid ut.

Vescovi-Tikkanen (efter 14.Tfd1): Hans valde en smart dragföljd som fick byta vitfältarna. Hans har använt mycket tid, men ställningen är lättspelad. Det ser ut att gå mot remi.

Berg-Fier (efter 23.Le3): Boken “The Cutting Edge” försåg 14.Dxd4 med ett utropstecken. Idén är att byta dam på b6 Emanuel tog istället med löparen och offrade direkt därefter g5-bonden. Nu har man precis påbörjat en dragupprepning som jag hoppas fullföljs. Planen får ändras till att Pontus blir matchhjälte.

Milos-Carlsson (efter 17…Kb8): Pontus har inte riktigt följt de dragföljder som planerats, men idén är densamma: att spela h5-h4, offra kvalitet och sätta matt! Obegripligt att han bara har 36 minuter kvar innan spelet kommit igång, men även här är ställningen relativt lättspelad.

11.20

Grandelius – Leitao: Nils har spelat mycket bra i OS, men Leitao har spelat ännu bättre. Alla hans vinster har dock kommit med vit, och vi hoppas därför på riskfri press. Efter sex drag har vi en bogoindier som diskuterats tidigare i OS. Nils och Stellan har en ny idé som gärna får komma på brädet.

Vescovi-Tikkanen: Med Hans fina form (5½/6) tror vi på remi här. Hans tog ledigt under första ronden för att studera en variant han nu kan transponera in (efter vits femte drag), men det finns ännu bättre drag.

Berg-Fier: Fier är en extremt ojämn spelare, och OS har inte varit hans bästa turnering. Därför går vi för vinst här. Emanuel är tillbaka till öppet sicilianskt, men det var svårt att förutsäga Fiers variantval. Oroväckande har han redan börjat tänka (drag 10), trots att det är många drag kvar till de kritiska ställningarna i öppningen. Ser inte bra ut.

Milos-Carlsson: Varianten som uppkommit (efter 12.Se3) är den som analyserades mest på träningslägret hos Sandvik. Märkligt nog tänker Pontus redan, men kanske är det för att invagga Milos i säkerhet, kanske för att han tycker att han bara spelar bra med lite tid …

Det ser bra ut på tre av fyra bord så här långt! Nästa uppdatering inom en timme.