Kristallen mästare i Juniorallsvenskan

Publicerad 27 november, 2023 av Ingemar Falk

Kristallens SK, vinnare av Juniorallsvenskan 2023. Foto: Lars OA Hedlund

Med 3–1-segern i Stockholmsderbyt mot SK Rockaden i sista ronden säkrade Kristallens SK guldet i Juniorallsvenskan 2023 i Linköping. Resultatet innebar också att SK Sandlöparen överraskande smet förbi SK Rockaden och klarade nytt kontrakt.

Silvret gick till Göteborgsklubben SS Manhem och bronsmedaljerna färdades söderut till Lund.

Manhems glada silvermedaljörer. Foto: Lars OA Hedlund

Kristallen och Manhem stod i en klass för sig när allt avgjordes på söndagen. Båda lagen vann sina två avslutningsmatcher med klar marginal och var väl förtjänta att ta de två översta platserna på prispallen.

Sett till ratingprestation hade också de två klubbarna varsin spelare som presterade bättre än alla andra. Sebastian Ivarsson vann alla de fyra partierna han spelade för Kristallen, och Manhems Alexander Ström-Engdahl hade en ratingprestation på 2486 med sitt facit på fyra vinster och en remi.

Erik DIngertz presterade på 2100-nivå för Kristallens SK som vann division 1. Foto: Lars OA Hedlund

Utöver det presterade Erik Dingertz, Kristallen, och Gustav Lindhom, Manhem, på 2100-nivå.

Lunds ASK säkrade sina bronsmedaljer på söndagen med en knapp men ack så viktig seger mot SK Rockaden, Sthlm i den fjärde ronden.

Lund tog brons i division 1. Foto: Lars OA Hedlund

Och fjärdeplatsen gick alltså till överraskningen SK Sandlöparen som därmed säkrade nytt kontrakt. En stor dag för klubben. Något som bidrog till framgången var att Alvin Lind Bertéusen visade sig vara omöjlig att besegra på toppbordet. Han vann ett parti – mot FM Gustav Törngren – och spelade fyra remier med en ratingprestation på 2200.

Alvin Lind Bertéusen (t h) vann mot FM Gustav Törngren, Örgryte SK. Foto: Lars OA Hedlund

Division 2 innehöll hela 18 lag som tampades om de två uppflyttningsplatserna till ettan. När krutröken lagt sig stod Stockholms Schacksällskap som segrare. En fin framgång för klubben som blivit ett etablerat elitlag på seniornivå, och nu kom också en framgång på juniorsidan.

Vinst – och uppflyttning. Stockholms Schacksällskap firar segern i division 2. Foto: Lars OA Hedlund

Det andra laget som tog en uppflyttningsplats var hemmaklubben Linköpings ASS.

Ofelia Thörnqvist är ordförande hos arrangören Linköpings ASS. Så här sammanfattar hon den intensiva tävlingshelgen på Elite Stora Hotellet i Linköping.

– Allt fungerade finfint! Spelarna skötte resultatrapporteringen utmärkt och lagledarna var duktiga på att lägga in laguppställningarna, så vi kunde hålla alla tider för rondstart. Vi fick kommentaren från Anders Wengholm (Team Pelaro Alingsås) att vi fick allt att verka enkelt, och det är ju fint beröm! Vi var 7-8 klubbkamrater från LASS som hjälptes åt och alla gjorde ett bra jobb, liksom givetvis huvuddomaren Tapio Tikkanen, säger Ofelia Thörnqvist och fortsätter:

Linköpings ordförande Ofelia Thörnqvist håller koll på klubbens spelare i Juniorallsvenskan. Foto: Lars OA Hedlund

– Vi uppskattade också att spelare och medföljande hade förståelse för att det blev lite trångt, när så många lag anmälde sig. Elite Stora Hotellet gjorde det också enkelt för oss och var mycket hjälpsamma. Som arrangör och klubbordförande i LASS är jag även mycket stolt och glad över att vårt förstalag lyckade gå upp i division I. Det kändes extra kul när det sker på hemmaplan.

Andraplatsen i division 2 blev en fin framgång för hemmaklubben Linköpings ASS. Foto: Lars OA Hedlund

Slutställning, div 1

PlLagMPPP
1Kristallens SK914
2SS Manhem815
3Lunds ASK58½
4SK Sandlöparen49½
5SK Rockaden, Sthlm49
6Örgryte SK04
MP=Matchpoäng. PP som är särskiljning = Partipoäng. Lagen i rött får spela i division 2 nästa år.

Slutställning, div 2

PlLagMPPP
1Stockholms SS1118
2Linköpings ASS917½
3Kristallens SK II816
4SS Manhem II815½
5Team Pelaro Alingsås SS814
6Uppsala SSS714
7Kålltorps SS713½
8En Passant, Svedala713½
9Västerås SK612½
10Skara SS612½
11Kålltorps SS II611
12Nolereds SK511½
13Kristallens SK III510
14SS Manhem III47½
15Kristallens SK IV38
16Uppsala SSS II37½
17Team Pelaro Alingsås SS II37½
18Linköpings ASS II26
MP=Matchpoäng. PP som är särskiljning = Partipoäng. Lagen i grönt får spela i division 1 nästa år.
Bilder